Publică un anunț
piatasud.md

2000 de containere pentru gunoi vor ajunge la populaţia din Cahul

2000 de containere pentru gunoi vor ajunge la populaţia din Cahul

La 23 octombrie a.c., Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a donat 2000 de containere pentru gunoi orașului Cahul.

Cahul, la fel ca multe alte orașe din Republica Moldova, se confruntă cu provocările legate de gestionarea deșeurilor, insuficiența locurilor special amenajate, lipsa spațiilor de stocare și a containerelor. Aceste 2000 containere din plastic vin să completeze cele 200 containere confecționate din metal galvanizat care au fost donate orașului Cahul de USAID in anul 2014.

„Cu ajutorul nostru reuşiţi să puneţi o temelie bună la gestionarea deşeurilor pentru ca cetăţenii să aibă servicii mai bune. Cetăţenii vor semna contracte cu Întreprinderea Municipală şi astfel întreprinderea municipală va avea resurse pentru a presta serviciile” a declarat Alexandru Pelivan, Director al Proiectului USAID de susţinere a Autorităţilor Publice Locale din Moldova ( LGSP)

Transmiterea containerelor a avut loc în cadrul unui eveniment petrecut în preajma Primăriei or. Cahul, acestea au fost transmise cu titlu gratuit, iar finanţatorii speră că toate împreună vor contribui la  îmbunătățirea serviciilor în localitate, prin sporirea accesului cetățenilor la serviciile de salubrizare, diminuând totodată impactul nociv asupra mediului și rezultând într-un oraș mai curat și o populație mai sănătoasă. 

„Este o deosebită plăcere pentru mine să participăm astăzi la activitatea de transmitere a unui lot de pubele pentru oraşul Cahul. Pentru cahuleni aceasta acţiune este foarte importantă pentru că va contribui la asigurarea unui oraş cât mai salubru. Aceste pubele sunt necesare ca fiecare cetăţean, care are un contract cu Întreprinderea Municipală să poată colecta gunoiul în aceste pubele şi întreprinderea să deservească aceşti cetăţeni prin evacuarea acestor deşeuri” a declarat Nicolae Dandiş, Primarul oraşului Cahul. 

Totodată, domnul Dandiş a menţionat că este foarte important ca Întreprinderea Municipală Gospodăria Comunal Locativă Cahul sa fie dotată cu tehnică care ar permite evacuarea deşeurilor din aceste containere. 

Potrivit funcționarilor din cadrul ÎM GCL Cahul, containerele recepționate astăzi sunt destinate sectorului particular iar acestea vor fi oferite gratis persoanelor care au încheiat sau vor încheia contract de evacuare a deșeurilor cu întreprinderea. 

Iurie Arnaut, conducătorul  ÎM GCL Cahul, a declarat: „Este clar că această donaţie va contribui la îmbunătăţirea serviciului de colectare şi evacuare a deşeurilor. Vreau să vă aduc mulţumiri că ne-aţi acceptat aşa cum suntem noi, cu problemele noastre. La capitolul dotare tehnică, chiar dacă nu avem ceea ce trebuie, Primăria este acum cu noi, şi până la finele anului, dacă nu – în anul următor vom avea tehnica necesară pentru colectarea deşeurilor. 

Containerele vor fi distribuite conform unui plan care este în elaborare, iar la moment se caută soluții privind achiziționarea de către întreprindere a unei unități de transport/ autospecială care ar asigura evacuarea deșeurilor din aceste containere.  

Articole similare