Publică un anunț
piatasud.md

22 septembrie – Ziua Internațională Fără Mașini

22 septembrie – Ziua Internațională Fără Mașini

Anual, pe data de 22 septembrie, din inițiativa Comisiei Europene, se sărbătorește Ziua Internațională Fără Mașini, promovând alternative pentru mijloacele de transport nepoluante.

Studiile arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a aerului, care afectează sănătatea oamenilor și contribuie la efectul încălzirii globale.

Agenția Servicii Publice  este antrenată, de rând cu alte instituţii ale statului, în promovarea vehiculelor electrice. Astfel, instituţia a susţinut şi a avizat pozitiv o serie de  prevederi legislative cu privire la promovarea autovehiculelor electrice în Republica Moldova. In scurt timp, urmează a fi puse în circulație noi plăci de înmatriculare pentru vehiculele electrice (fond de culoare albă și simboluri de culoare verde).

Automobilele cu motor electric și cele hibrid sunt tot mai populare în Republica Moldova. În ultimii 2 ani, numărul acestora a crescut considerabil. Potrivit datelor statistice din Registrul de stat al transporturilor, în anul 2023 au fost înmatriculate primar 25136 de automobile, dintre care 611 sunt cu motorul electric, iar 4471 –  cu motor tip hibrid (compartiv cu  anul 2018, când au fost înmatriculate primar doar 42 de auto electrice și 3497 auto hibrid).

Menționăm, că la importul autovehiculelor cu motorizări hibride statul a stabilit taxe cu reduceri: fără încărcare de la priză se aplică reducere de 25% faţă de cota de acciz pentru maşinile non-hibride din aceeaşi categorie, iar pentru vehiculele cu motorizări plug-in hibride cu încărcare de la priză se aplică reducere de 50% faţă de cota de acciz pentru maşinile non-hibride din aceeaşi categorie. Pentru vehiculele cu propulsie electrică se aplică reducere de 100% la cota de acciz, ea fiind 0 indiferent de vârsta automobilului electric importat.

Scopul Zilei mondiale fără maşini este descurajarea circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori a transportului în comun.

Agenția Servicii Publice vă încurajează să parcurgeți distanțele scurte (până la magazin, până la școala ori grădinița copilului, sau până la serviciu) într-o plimbare în aer liber, ori cu bicicleta.

Articole similare