Publică un anunț
piatasud.md

4 iunie – Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii

4 iunie – Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii

La 4 iunie în fiecare an este marcată Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii (International Day of Innocent Children Victims of Aggression) prin care sunt recunoscute suferinţele copiilor din întreaga lume care sunt victime ale abuzului fizic, mental şi emoţional şi, în acelaşi timp, este susţinut angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor.

Această zi este, de asemenea, un stimulent pentru a reangaja comunitatea internaţională în scopul de a pune capăt tuturor formelor de violenţă împotriva copiilor. Iniţial determinată de victimele (copiii palestinieni şi libanezi) ale Războiului din Liban din 1982, rezoluţia care a dat naştere sărbătorii urmăreşte totuşi să pună capăt agresiunii şi să protejeze drepturile copiilor în orice altă regiune a lumii plină de conflicte, potrivit www.gov.za.

Potrivit Raportului UNICEF „25 Years of Children and Armed Conflict’, datele publicate în 2022 sunt alarmante. Din 2005: au fost ucişi sau mutilaţi 104.100 copii (peste două treimi dintre aceştia au fost ucişi/mutilaţi între 2014 şi 2020, cu o medie de 10.500 de copii ucişi sau mutilaţi în fiecare an); au fost recrutaţi 93.000 copii (în perioada 2016 – 2020, ONU a verificat recrutarea şi folosirea în medie a 8.756 de copii anual; 25.700 copii au fost răpiţi (două treimi din cazurile din ultimii 16 ani au avut loc în perioada 2014 – 2020, cu o medie anuală de 2.414); băieţii reprezintă trei sferturi, cu toate acestea, fetele rămân expuse riscului de a fi răpite (14.200 au fost violate sexual); peste 14.200 de copii au fost supuşi violurilor şi altor violenţe sexuale (media anuală este de 890 de copii victime); accesul la ajutoare umanitare a fost interzis pentru peste 14.900 copii; au fost distruse peste 13.900 de şcoli şi spitale, potrivit www.un.org.

În urmă cu douăzeci de ani, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 51/77 privind drepturile copilului, care a reprezentat o evoluţie importantă pentru îmbunătăţirea protecţiei copiilor aflaţi în situaţii de conflict. În cadrul rezoluţiei s-a semnalat necesitatea lansării unui nou consens între statele membre, pentru a susţine unu efort coordonat, în abordarea vulnerabilităţilor şi încălcărilor majore cu care se confruntă copiii în situaţii legate de conflicte. Cele şase încălcări mai frecvente în rândul copiilor continuă să persiste, inclusiv recrutarea şi folosirea acestora, uciderea şi abuzul asupra lor, actele de violenţă sexuală comise asupra copiilor, răpirea acestora, atacurile asupra şcolilor şi spitalelor şi refuzul accesului umanitar.

Eforturile depuse pentru a pune capăt conflictelor şi pentru a sprijini activităţile de prevenire a acestora asigură stabilitatea populaţiei locale, reduce riscul violenţelor şi al exploatării. Prin asigurarea unui climat economic şi social durabil, se susţine în cele din urmă pacea. Agenda ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă oferă soluţii pentru realizarea acestora, potrivit declaraţiei lui H.E. Peter Thomson, preşedintele celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, la reuniunea informală a Adunării Generale, din 7 februarie 2017, dedicată marcării a douăzeci de ani de la adoptarea Rezoluţiei 51/77.

În cadrul sesiunii speciale de urgenţă în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, „şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului”, au stabilit Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii pentru fiecare an la 4 iunie (adoptând Rezoluţia ES-7/8).

Articole similare