58 de persoane sancționate pentru incendierea intenționată a vegetației uscate. Ce amenzi au fost aplicate
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că 58 de persoane au fost sancționate pentru incendierea intenționată a vegetației uscate și a deșeurilor menajere.
Sancțiunile au fost aplicate în urma acțiunilor comune ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din mai multe raioane ale țării, printre care Bălți, Soroca, Edineț, Cahul, Glodeni, Drochia, Dubăsari, Sîngerei, Rîșcani, Fălești și UTA Găgăuzia.
Astfel, au fost întocmite 58 de procese-verbale, dintre care 42 în sumă de 234 000 lei și 16 procese-verbale cu aplicarea a 640 ore de muncă neremunerată în folosul comunității.
Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la începutul anului 2024 pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 1080 cazuri de ardere a vegetației uscate, care au afectat o suprafață de 2278,32 ha.În vederea prevenirii și atenționării cetățenilor despre consecințele producerii incendiilor de vegetație, dar și despre sancționările aplicabile în cazul aprinderii intenționate a deșeurilor menajere și terenurilor cu iarbă uscată, angajații IGSU au avertizat 45965 persoane din toate raionale țării.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat populația despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare, în vederea evitării riscului izbucnirii și răspândirii focarelor de ardere a vegetație uscate pe arii extinse. Pompierii avertizează cetățenii că în condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, orice scânteie poate favoriza izbucnirea incendiilor de vegetație de proporții.
Totodată, oamenii sunt îndemnați să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. Mai mult, cetățenii sunt îndemnați să nu arunce chibrituri, țigări sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. De asemenea, o atenție deosebită trebuie să fie acordată minorilor, aceștia trebuie supravegheați de maturi pentru a nu le permite jocul cu focul și alte surse de aprindere.Inspectoratul General pentru Situații de Urgență mizează pe responsabilitatea cetățenilor, care sunt îndemnați să nu provoace incendiile de vegetație, fiind un pericol eminent pentru sectorul locativ, mediul înconjurător, dar și viața și sănătatea oamenilor.