Publică un anunț
piatasud.md

60 000 de persoane au beneficiat de asistență juridică gratuită în 2023

60 000 de persoane au beneficiat de asistență juridică gratuită în 2023

Circa 60 mii de persoane au beneficiat anul trecut de asistență juridică gratuită acordată de stat, pentru care au fost cheltuite peste 81 de milioane de lei. Datele sunt incluse în raportul Consiliului național pentru asistență juridică garantată de stat (CNAJGS), care a fost prezentat astăzi în plenul Parlamentului, informează MOLDPRES.

Potrivit informațiilor, în 2023, au fost înregistrate 44 695 de cazuri de acordare a asistenței juridice calificate și 15 010 de cazuri în care a fost acordată asistență primară. În 80% din cazurile acordării asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. Totodată, 7 337 femei, 2 428 minori, 1 296 de persoane cu dizabilități, 1 690 de victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. La fel, în 3 561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență.

Pe de altă parte, în 1 700 de cazuri a fost refuzată acordarea asistenței juridice garantată de stat. Acest lucru se întâmplă după ce CNAJGS a obținut accesul la platformele guvernamentale de date cu privire la veniturile solicitantului, care sunt verificate și analizate în procesul de prelucrare a cererilor de acordare gratuită a asistenței juridice.

Conform legii, asistența juridică garantată de stat se acordă persoanelor care nu au bani pentru plata lor şi care întrunesc anumite condiţii. Asistența este acordată în diverse forme, prin explicaţii în probleme juridice, întocmirea actelor, reprezentarea în faţa autorităţilor administraţiei publice sau instanțelor, în procese civile, contravenţionale și penale. Acest sistem este instituit pentru apărarea drepturilor omului și asigurarea accesului la justiţie, prin diminuarea impedimentelor economico-financiare.

Articole similare