Publică un anunț
piatasud.md

8 ani de la tragicul accident aviatic din Haragîș. Echipajul SMURD a fost comemorat

8 ani de la tragicul accident aviatic din Haragîș. Echipajul SMURD a fost comemorat

Duminică, 2 iunie 2024, în localitatea Haragîș, a avut loc o slujbă de pomenire în memoria echipajului SMURD care și-a pierdut viața în tragicul accident aviatic din 2016.

Evenimentul a fost oficiat de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de clerici din Protopopiatul Cantemirului și Tigheciului.

foto: Episcopia Basarabiei de Sud

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și familiile celor decedați. Printre oficialii prezenți s-au numărat Excelența Sa, dl. Gabriel Nicola, Consulul General al Consulatului României la Cahul; dna. dr. Carmen Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași; dna. Daniella Misail-Nichitin, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne al Republicii Moldova; și dl. Pavel Culicovschi, președintele raionului Cantemir.

foto: Episcopia Basarabiei de Sud

Preasfințitul Părinte Veniamin a evidențiat spiritul de sacrificiu al echipajului SMURD, subliniind că aceștia și-au făcut datoria cu responsabilitate, chiar și în condiții meteorologice dificile, salvând o viață cu riscul propriilor vieți. Episcopul a mulțumit autorităților din România și Republica Moldova pentru că au păstrat vie memoria celor căzuți la datorie.

Contextul Tragicului Accident

Pe 2 iunie 2016, elicopterul SMURD salvase deja o persoană din Republica Moldova și, după ce se realimentase în Chișinău, se îndrepta spre un al doilea bolnav din Republica Moldova când a avut loc accidentul. În acest tragic incident și-au pierdut viața toți cei patru membri ai echipajului: pilotul, copilotul, medicul și un asistent medical.

Cei patru membri ai echipajului au fost decorați post-mortem de președintele României Klaus Iohannis și de președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti. În aprilie 2020, aceștia au fost declarați cetățeni de onoare ai municipiului Iași, recunoaștere care subliniază curajul și dedicarea lor.

În memoria eroilor care și-au pierdut viața în accidentul aviatic, în satul Haragîș a fost ridicat un complex memorial. De asemenea, Poșta Moldovei a emis un timbru poștal ce reprezintă imaginea echipajului aeromedical, ca un simbol al recunoștinței și respectului pentru sacrificiul lor.

Articole similare