Publică un anunț
piatasud.md

82% din populația mun. Cahul au acces la serviciul de alimentare cu apă. Procentul este mai mic decât în Cantemir și Leova

sursa foto: jurnal.md
© sursa foto: jurnal.md

Cum putem afla cât de accesibile sunt serviciile publice locale pentru cetățenii din diferite localități, și care este situația în localitatea natală?

Alimentare cu apă, canalizare și epurare, iluminare stradală, transportul  local de persoane și infrastructura drumurilor sunt servicii de utilitate publică, iar nivelul acestora într-o localitate s-au alta poate fi aflat și comparat pe serviciicomunale.md, site special realizat pentru acest scop.

Datele care sunt publice pe site au fost colectate de ala autoritățile publice locale sau de la operatorii locale, și corectitudinea datelor aparține direct celor care le-au furnizat.

Serviciul de alimentare cu apă în municipiul Cahul este un subiect de importanță care merită de analizat, inclusiv în comparație cu alte autorități locale din regiune.

Gradul general de acces al populației la serviciul public de alimentare cu apă

Potrivit serviciicomunale.md, datele pentru anul 2019 arată că în mun. Cahul gradul de acces al locuințelor la serviciul de alimentare cu apă este de 83,30%pe când în Cantemir procentul populației care are acces la serviciile de apă este de aproximativ 81.98%, iar la Leova este de 99 %. Evident că nu putem compara numărul final al beneficiarilor în localitățile indicate.

Cu toate acestea, în republica Moldova, există municipalități unde accesul populației la serviciile de alimentare cu apă abia ajunge la 65%. Printre astfel de localități se numără: Ocnița – 62,44% (2018); Dondușeni – 52,99%; Florești – 63,30%.

Apa furnizată populației

Din totalul de apă captată de către operatorii economici, aceasta poate fi împărțită în 3 categorii: apă furnizată populației, apă furnizată agenților economici și pierderi în rețea.

Din păcate nu putem analiza procentul apei care este furnizată către agenții economici și pierderile din rețea, dar ce ține de apa furnizată populației în anul 2018, pentru municipiul Cahul indicatorul este de 32,35%, fiind printre cel mai mic procent din întreaga țară.

Lideri la capitolul apă furnizată populației sunt orașele Ștefan Vodă, Florești, Rîșcani, Ocnița și Cantemir, unde procentul depășește cifra de 65.

Câtă apă consumă locuitorii municipiului Cahul

În anul 2018, conform datelor prezentate de Primăria municipiului Cahul, în mediu, fiecare gospodărie a consumat circa  66.63 metri cubi de apă. Liderii la consumul de apă în țară sunt municipiul Chișinău cu peste 111 metri cubi de apă consumați în mediu pe gospodărie și or. Cantemir cu 69,97 metri cubi de apă raportat la o gospodărie.

Un calcul simplu a consumul mediu de apă raportat la o gospodărie în municipiul Cahul ne prezintă media consumului de apă de către o gospodărie pe lună, care se cifrează la circa  5,55 metri cubi de apă pe lună.

În Republica Moldova, constatăm că sunt localități unde consumul de apă pe lună raportat la o gospodărie nu depășește 3 metri cubi: Căușeni, Florești, Șoldănești, Telenești, Glodeni etc. Spre exemplu în Ocnița, o gospodărie consumă lunar circa 2,16 metri cubi de apă.

Un pic despre tarife

Tarifele privind furnizarea serviciului de apă și canalizare în mun. Cahul au fost aprobate de către Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) în anul 2017 (Hotărîre  Nr.374/2017 din 28.09.2017 , publica tîn Monitorul Oficial  din 06.10.2017) . La ziua de azi, pentru consumatorii casnici este aprobat un tarif de 13,87 lei pentru alimentarea cu apă și 5,96 lei pentru canalizare. Totodată, pentru agenții economici și instituțiile bugetare, tariful pentru serviciul de alimentare cu apă este de 22,45 lei, și 15,30 lei pentru canalizare.

Dreptul de a stabili tarifele pentru serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare de către ANRE este dat prin legea specială  (Legea 303 din 13.12.2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare), iar Consiliul local urma să delege acest drept printr-o decizie, care la Cahul nu a fost aprobată.

Materialul a fost elaborat utilizând inclusiv informații de pe portalul www.serviciicomunale.md, în cadrul Proiectului servicii eficiente la nivel local implementat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.”

sursa foto: jurnal.md

Articole similare