Publică un anunț
piatasud.md

A finisat proiectul PROSANA – Sănătate Proactivă Fără Frontiere. Vezi beneficiile

A finisat proiectul PROSANA – Sănătate Proactivă Fără Frontiere. Vezi beneficiile

Proiectul PROSANA a unit două universități de pe ambele maluri ale Prutului – Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul și Universitatea Dunărea de Jos din Galați.  

Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătățirea stării de sănătate a 630 de studenți și angajați din cele două instituții publice partenere prin activități de formare, conștientizare și dotare pentru prim ajutor medical.

Acțiunile din cadrul proiectului au dus la crearea condițiilor pentru ca, în cazuri de urgență, toți membrii grupului țintă să aibă acces la servicii medicale de prim ajutor, cu efecte benefice în condiții de risc vital. Prin urmare, pentru crearea acestui pachet de servicii, au fost realizate instruiri pentru formarea resurselor umane  care vor realiza intervențiile de prim ajutor și o rețea de formatori cu membri atât din rândul studenților, cât și al angajaților celor 2 universități.

Totodată, au fost oferite 80 de truse de prim ajutor  care conțin defibrilatoare pentru a fi instalate în clădirile care deservesc activitățile de predare și campusurile studențești din cele 2 instituții de învățământ superior

În acest fel, membrii grupului țintă și cei care au nevoie de intervenție de urgență în zonele apropiate celor 38 de clădiri ale celor 2 instituții pot beneficia de servicii medicale de urgență până la sosirea echipelor de intervenție specializate. 

Care au fost beneficiile proiectului

În luna ianuarie 2021, au fost aduse la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, 15 aparate de tip defibrilator, care au fost instalate în cele două blocuri de studii și căminele 1 și 2 ale Universității. 

In cadrul proiectului au fost elaborate Ghiduri de prim ajutor. Înainte de a începe cursurile de prim ajutor.

Totodată, erau achiziționate truse de prim ajutor conform standardelor minimale prevăzute de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

În periodă 15 aprilie – 13 mai 2021, în cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul au demarat „Cursurile de prim ajutor” atât cu prezența fizică, cât și în regim on-line, unde au fost instruite 220 de persoane, cum să acorde primul ajutor, prin intermediul exercițiilor practice și cu aplicarea defibrilatorului. 

În data de 12 mai 2021, reprezentanții Liceului Teoretic “Ion Creanga”  din Mun. Cahul au participat la „Cursurile de acordarea primului ajutor”, unde au fost instruite cum să acorde primul ajutor, prin intermediul exercițiilor practice și cu aplicarea defibrilatorului. Toți participanții au primit truse de prim ajutor, ghiduri și certificate de participare. 

În data de 13 mai 2021, reprezentanții Direcției Generală Învățământ Cahul au participat la „Cursurile de acordarea primului ajutor”, unde au fost instruite cum să acorde primul ajutor, prin intermediul exercițiilor practice și cu aplicarea defibrilatorului.

Proiectul 2SOFT/4.1/104 „PROACTIVE HEALTH WITHOUT BORDERS” este finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România Moldova 2014 – 2020 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI)

Articole similare