Publică un anunț
piatasud.md

A fost inaugurat monumentul „Mamă Îndurerată”, dedicat cahulenilor căzuți în războiul din Afganistan // VIDEO

A fost inaugurat monumentul „Mamă Îndurerată”, dedicat cahulenilor căzuți în războiul din Afganistan // VIDEO

În dimineața zilei de 29 iunie, veteranii războiului Ruso-Afgan din 1979-1989 au inaugurat monumentul dedicat camarazilor căzuți. 

Monumentul se află în centrul orașului, la intersecția bul. Victoriei cu str. F. Seliviorstov.  

Pentru edificarea monumentului și amenajarea zonei, timp de mai mulți ani au fot colectați bani din donații, inclusiv a fost oferit suport financiar din partea autorităților publice locale. 

„Acest monument a fost dedicat ostașilor căzuți pe câmpul de lupta in republica Afganistan. Este o memorie celor căzuți în acel război” a declarat pentru www.ziuadeazi.md Ion Axentii, Președintele Asociației Veteranilor Războiului din Afganistan din raionul Cahul.

La eveniment au fost prezenți și veterani ai războiului din raioanele învecinate și conducerea orașului și raionului Cahul. 

Monumentul este opera sculptorului Sergiu Ganenco, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova

„E un monument important pentru istoria noastră. Să ținem minte unde a fost băieții noștri. Lucrarea a durat mai bine de 4 ani, de la schiță, realizare și aprobările necesare conform legii” a menționat Sergiu Ganenco. 

Conform datelor Asociației Veteranilor Războiului din Afganistan din raionul Cahul, în războiul din Afganistan au participat 363 de ostași originari din raionul Cahul, din care șapte cahuleni au căzut pe câmpul de luptă. Astăzi, în viață au rămas 282 de combatanți. 

Articole similare