A fost lansat primul manual on-line de Educație Mediatică și informațională pentru bibliotecari
Domeniul de Educație Mediatică și Informațională (EMI) devine și mai accesibil pentru bibliotecari și publicullarg, prin intermediul primului manual online elaborat de organizația IREX Europe, în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.
Manualul interactiv de Educație Mediatică și Informațională poate fi accesatgratuit pe http://biblio-emi.md/.
Autoarea manualului, formatoarea și experta în EMI, Natalia Grîiu, a structurat manualul în 8 module, a câte 5 teme fiecare, propunându-i cititorului 200 de sarcini și contexte de învățare sau exersare.
1. Oceanul informațional și consumatorul de media avizat
2. Mass-Media în sociatatea contemporană
3. Cultura informațională
4. Manipularea prin media
5. Siguranța online
6. Noile media și noul sistem de competențe media în secolul al XXI-lea
7. Etica în jurnalism
8. Rolul media în promovarea cetățeniei active.
Manualul este disponibil în două versiuni: în limba română și rusă.Concepția manualului respectă cadrul european de formare a competenței de educație media, fiind proiectată, la nivelul fiecărei teme,în 5 etape/pași și este orientat spre dezvoltarea gândirii critice.
Acest manual a apărut din necesitatea de a oferi un suport teoretic, practic și pedagogic bibliotecarilor, care din 2015 și până în prezent iau parte la cursurile de formare de formatori pe care IREX Europe e organizează anual pentru bibliotecarii din rețelele de biblioteci publice teritoriale din Republica Moldova.
Până în prezent, 160 de bibliotecari au primit Certificate de absolvire a cursului, iar 12 bibliotecare au obținut calificarea de formatori cu competențe avansate în EMI. La rândul lor, ei au desiminat cunoștințele acumulate altor peste 400 de colegi bibliotecari din întreaga țară.
În 40 de biblioteci au fost amenajate zone speciale, așa-numitele Ungherașe Media, care le-au facilitat bibliotecarilor procesul de diseminare a cunoștințelor și cu alte grupuri țintă din localități: elevi, tineri, adulți, seniori și reprezentanți ai APL-ului. Aceștia sunt, de asemenea, încurajați să utilizeze manualul, care este scris într-o manieră explicită și accesibilă.
Manualul cuprinde și un ghid de utilizare, care explică cititorului cum poate naviga mai ușor între module și teme. A fost elaborat de asemenea și un tutorial video, care prezintă într-o manieră interactivă, pașii ce trebuie parcurșii pentru a accesa toate etapele descrise în manual.
Potrivit Nataliei Grîu, ”bibliotecarul este un actant important în formarea nevoilor informaționale ale utilizatorilor, a opiniei comunității. Un bibliotecar care deține competența media va ști ce comportament să adopte în vederea contracarării fenomenului știrilor false, a propagandei și manipulării sau cum să orienteze cetățeanul să devină un consumator avizat de produse media.”
Recent IREX Europe a lansat și un spot social, ce are scopul de a promova imaginea bibliotecarului și a bibliotecii, drept promotor alEducației mediatice și Informaționale. Astfel, se încearcă convingerea oamenilor să vină la bibliotecă, care a devenit locul sigur pentru informare, iar bibliotecarele sunt acele persoane care îi pot ghida cum să se descurce în oceanul informațional.
Prezentul manual a fost elaborat în cadrul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova”, în parteneriat cu ABRM și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, fiind susținut financiar de Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii al Departamentului de Stat American.