A fost lansată platforma digitală Sănătate-Mintală.md care oferă teste on-line validate clinic pentru evaluarea sănătăţii psihice

A fost lansată platforma digitală Sănătate-Mintală.md care oferă teste on-line validate clinic pentru evaluarea sănătăţii psihice

În Republica Moldova sunt înregistrați peste 80 de mii de pacienți diagnosticați cu diverse tulburări psihice. Cele mai frecvente sunt depresile și stresul iar cei mai afectaţi sunt tinerii, transmite TVR Moldova.

Astăzi, a fost lansată platforma digitală Sănătate-Mintală.md care oferă teste on-line validate clinic pentru evaluarea sănătăţii psihice și posibilitatea de a găsit rapid un ajutor.

Are 27 de ani şi munceşte într-o companie de asigurări. De patru ani merge la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, din Chişinău, iar tratamentul primit i-a schimbat viața.

„Multe chestiuţe mici care se adună, dar ultima picătură care a adus la stare care eram, a fost o problemă, o îndrăgosteală banală. Deoarece este foarte stigmatizat problemele sănătate mentală, majoritatea zic că merg la psihiatru doar nebuni”

Anul trecut, peste 200 de mii de persoane au teecut pe la cele 40 de centre comunitare de sănătate mintală din Republica Moldova. Mulți dintre cei ce au avut nevoie de ajutor sunt tineri.

ION CAŞCAVAL, psiholog: „Acum se adresează oamenii cu privire la instabilitatea în societate, ce ţine de război şi instabilităţi economice în cadrul ţării noastre. De obicei oamenii se adresează când simt că nu mai fac faţă singuri fie stresului, fie anxietăţii, fie anumite probleme existenţiale cu care se confruntă”.

Psihiatri, psihologi şi asistenţi sociali oferă servicii gratuite de consultaţie şi tratament iar în 2021, au eliberat peste 100 de mii de rețete compensate pentru medicamente psihotrope. De un real ajutor este și platforma Sanătate-mintală.md, lansată azi, în cadrul proiectului moldo-elveţian „reforma serviciilor de Sănătate mintală în Moldova. ”

VICTORIA CONDRAC, manager proiect: „Există instrumente de autoevaluare a riscului de a dezvolta depresii, anxietate. Indentificarea uşoară a centrului comunitar cât mai aproape de casa noastră şi un aspect ce ţine de îmbunătăţirea continuă a servicilor”.

ION CAŞCAVAL, psiholog: „Să ne ascultăm corpul şi emoţiile, să încercăm să înţelegem ceea ce simţim, să fim în contact cu dorinţele noastre cu emoţiile şi cu nevoiele noastre. Stare în care ne simţim e ca busolă care ne arată încotro să mergem”

Din 2014, intervențiile în ce priveşte sănătatea mintală se realizează în baza Memorandumului de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Elveției, prin proiectul moldo-elvețian MENSANA.

Articole similare