A fost numit un nou judecător raportor în dosarul lui Ilan Șor. Cine este magistratul care va examina cazul
După demisia judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, completul de judecători a fost completat cu un membru – membru Tudor Berdilă, care este noul raportor în cazul deputatului fugar. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, 12 februarie, decretul privind eliberarea din funcție a judecătoarei care este raportor în dosarul lui Ilan Șor, Nina Veleva, transmite tv8.md
Dosarul lui Ilan Șor, liderul Partidului Șor, continuă să bată pasul pe loc, iar ședințele au fost amânate pe bandă rulantă până acum. Și ședința de judecată programată pe data de 22 februarie nu a avut loc.
În 2017, judecătorul Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Cahul și-a depus cererea de demisia, care a fost acceptată pe 13 noiembrie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Însă, la scurt timp Berdilă s-a răzgândit cu privire la plecarea sa din sistem, iar pe agenda ședinței din 27 noiembrie a CSM se află o chestiune cu privire la retragerea cererii de demisie a acestuia.
Într-o investigație despre interesele din spatele reparației sediilor judecătoriilor din țară, jurnaliștii de la anticorupție.md că Judecătoria Cantemir, al cărei președinte era Tudor Berdilă la acea vreme, a fost reparată de firma unei rude a colegului său, președinte al Judecătoriei Cahul. „Berdilă, care de altfel este domiciliat în Cahul, a negat vehement că la desemnarea câștigătorului licitației ar fi vorba despre anumite influențe din partea colegului său de la Cahul”, se mai arată în anchetă.
Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului. De atunci au fost amânate zeci de ședință de judecată.
Acesta a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.
Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.
Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare de libertate pentru controversatul businessman.