Publică un anunț
piatasud.md

Academicianul Eugen Grebenicov un nou cetăţean de onoare al raionului Cahul

Academicianul Eugen Grebenicov un nou cetăţean de onoare al raionului Cahul

Academicianul Eugen Grebenicov a devenit Cetăţean de onoare al raionului Cahul prin decizia Consilierilor Raionali din 6 iunie a.c.  

Eugen Grebenicov s-a născut la 20 ianuarie 1932 în comuna Slobozia Mare jud. Izmail, actualmente raionul Cahul, Republica Moldova.În anul 1957 și-a susținut doctoratul iar la 1967 devine doctor abilitat. Printr-o decizie a Comitetului Internațional de Astronomie planeta mică nr. 4868 poartă numele Grebenicov.  

În 1993 Universitatea de Stat „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca îi conferă titlul de doctor honoris cauza în matematică pentru merite științifice şi didactice deosebite, în domeniile: analiză neliniară, astronomie și informatică.

A publicat 28 monografii ştiinţifice si peste 200 de articole în revistele de specialitate. A educat 40 de doctori în ştiinţe, doctori, care activează astăzi în diferite tari din lume cum ar fi Armenia, Belarusi, Izrael, Kazahstan, Mexic, Polonia, România, SUA si Republica Moldova. 

Este Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Doctor Honoris Cauza al patru universităţi, inclusiv Universitatea Tehnica a Moldovei si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, România. Laureat al Premiului de Stat al URSS din 1971, al Premiului Consiliului de Miniştri al URSS pentru anul 1983, al Premiului „A.N.Krylov” al Academiei de Stiinte a Ukrainei pentru anul 1999.

Comitetul International de Astronomie în anul 1991 a dat unei planete mici din sistemul solar cu numarul 4268 numele „Grebenicov”.

Persoana care deţine titlul de „Cetăţean de Onoare al raionului Cahul” va primi însemnele corespunzătoare titlului de cetăţean de onoare al raionului Cahul: diploma de cetăţean de onoare şi legitimaţia cu stema raionului. Titlul de Cetăţean de onoare a fost instituit anul acesta de către Consiliul Raional Cahul.

Pe 26 aprilie, primul Cetăţean de onoare a devenit maestrul Nicolae Botgros.

Articole similare