Publică un anunț
piatasud.md

Achizițiile publice din raionul și municipiul Cahul vor fi monitorizate de societatea civilă

Achizițiile publice din raionul și municipiul Cahul vor fi monitorizate de societatea civilă
© foto simbol

În următoarele 10 luni, achizițiile publice din raionul și municipiul Cahul vor fi monitorizare de către cetățeni și presa locală. A.O. Centrul CONTACT-Cahul implementează proiectul „Achiziții publice transparente” a cărui scop este de a facilita informarea și implicarea cetățenilor în procesele de monitorizare și executare a contractelor de achiziții publice în raionul și municipiul Cahul.

Printre acțiunile principele ale proiectului va fi creat un grup de lucru format din cetățeni care vor monitoriza patru proceduri de achiziții publice desfășurate de autoritățile locale, nemijlocit la etapa de executare a contractelor. 

„Această abordare am numit-o «Modelul Colibași» și presupune preluarea practicii extraordinare de asigurare a transparenței și integrității procesului de achiziții publice și executare a contractului. Astfel, vom oferi instruiri și posibilități de a monitoriza direct achizițiile publice de către cei cointeresați și contăm foarte mult pe deschiderea și colaborarea cu APL” a declarat Mihai Cucereanu, directorul executiv A.O. Centrul CONTACT-Cahul.

Totodată, sunt prevăzute un șir de activități de informare și sensibilizare a cetățenilor prin intermediul www.ziuadeazi.md, dar și elaborarea și desfășurarea unei companii de advocacy privind asigurarea accesului pentru reprezentanții societății civile la toate procesele aferente achizițiilor publice, inclusiv realizarea contractelor. 

„Vom pune accent pe licitațiile publice, în special achizițiile de lucrări de construcții, proceduri care pot fi monitorizate eficient, iar procesul de monitorizare ar elimina orice bănuială rezonabilă privind calitatea lucrărilor executate de antreprenori. Noi vrem să oferim autorităților locale un mecanism care le-ar face mai transparentă munca în domeniul achizițiilor publice, domeniu care este unul foarte controversat”, a mai adăugat Mihai Cucereanu. 

Proiectul „Achiziții publice transparente” este desfășurat de A.O. Centrul CONTACT-Cahul, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA).

Acest material este un produs al proiectului „Achiziții publice transparente”, desfășurat de A.O. Centrul CONTACT-Cahul, în calitate de beneficiar de sub-grant a proiectului  „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin abilitarea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.

Opiniile exprimate în cadrul proiectului și responsabilitatea pentru conținutul acestui produs aparțin autorilor proiectului și nu reflectă neapărat opinia IDIS „Viitorul” și a donatorului.

Articole similare