Publică un anunț
piatasud.md

Ada Duminică: „Dacă te măriți, nu mai înveți, apar alte griji”

Ada Duminică: „Dacă te măriți, nu mai înveți, apar alte griji”
© Sursa foto: @UNFPA Moldova/2020/Dan Guțu

 Iana Duminică din s. Chetrosu, Drochia, este una din campioanele familiei sale la capitolul studii. După ce a absolvit cu succes gimnaziul, ea a fost admisă la liceu. Mama Ianei, Ada, a absolvit doar opt clase, iar bunica, doar trei. De Ziua Internațională a Romilor, UNFPA Moldova povestește istoria lor.

Căsătorii aranjate, fără drept la refuz 

Pe când era de vârsta fiicei sale, Ada Duminică se visa asistentă medicală. Imediat după gimnaziu ea a depus actele la Colegiul de Medicină din Bălți, dar nu a trecut concursul. A revenit acasă, la părinți, dar nu a mai mers la școală, rămânând să ajute la gospodărie și la îngrijirea fraților mai mici. Avea doar 17 ani când s-a căsătorit, mariajul fiind aranjat de părinții săi și cei ai mirelui. Pe viitorul soț aproape că nu l-a văzut până în ziua nunții. „Așa erau obiceiurile atunci, fetele rome stăteau mai mult acasă, nu ieșeam la distracții, la discotecă, nicăieri. La căsătorie, pe mireasă nu o prea întreba nimeni dacă e de acord sau nu”, spune Ada.

Căsnicia  s-a destrămat la fel de repede cum a fost pusă la cale – a durat doar o jumătate de an. Anii de după divorț au fost singurii în care femeia a reușit să investească în dezvoltarea profesională – a însușit profesia de croitoreasă.

De cel de-al doilea soț, cu care a făcut cunoștință prin intermediul unor prieteni, Ada își amintește fără tragere de inimă – viața de familie era frecvent condimentată de certuri și bătăi violente. A decis să pună punct căsniciei când a înțeles că violența o marca nu doar pe ea, dar și pe copil. 

Am hotărât să plec de acolo și să îmi cresc singură copilul. Le încurajez și pe alte femei să nu rabde, să nu rămână lângă soț dacă sunt bătute, umilite. Sunt sigură că te poți descurca pe cont propriu. Când ești bătută îți pierzi sănătatea și chiar îți poți pierde viața”, spune ea. 

Sursa foto: @UNFPA Moldova/2020/Dan Guțu

Potrivit unui raport UNFPA, în prezent, în Europa de Est și Asia Centrală căsătoria timpurie este, în general, ilegală și în scădere, dar încă se mai practică pe scară largă în anumite zone. În unele țări, până la 15% dintre femei s-au căsătorit înainte de a împlini 18 ani, iar în unele comunități una din două femei s-a căsătorit fiind copil. 

În Republica Moldova, spune Victorina Luca, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și fondatoare a postului de radio al comunității rome Patrin FM, cele mai multe femei rome nu ajung să facă studii liceale și continuă să se căsătorească devreme. 

Fata este privită ca o persoană care are responsabilitatea să facă mâncare, să aibă grijă de casă și să facă copii, iar în unele comunități tot ea este cea care aduce bani în casă. Școala nu se prea înscrie în acest circuit. Fata crește cu ideea că viața ei se reduce la familie, exact ca în cazul mamei sale”, spune activista. 

Studiile pot pune capăt unor practici dăunătoare 

Potrivit UNFPA, sunt necesare investiții în educație și schimbarea normelor sociale, care să pornească din familie și comunitate, pentru a elimina aceste atitudini și a susține fetele să facă propriile alegeri cu privire la viața și corpul lor.

Istoria Ianei Duminică și a familiei sale demonstrează acest lucru. Iana, care învață la liceu, spune că o căsătorie nu face parte din planurile ei pentru următorii câțiva ani. Prioritate sunt studiile, iar familia sa o susține. Nici mama, nici bunicii nu insistă ca tânăra să se căsătorească la fel de devreme ca alte femei rome. După absolvirea liceului, Iana va urma o facultate, cel mai probabil legată de limbile străine, pentru care a făcut o adevărată pasiune. 

Mama sa, Ada, ne spune că succesele fiicei o încurajează să investească și în propria dezvoltare. Astfel, femeia este decisă să se înscrie la cursuri de limbi străine, ar vrea să își perfecționeze franceza pe care o cunoștea bine când era elevă, dar și să urmeze școala auto. 

Studiile sunt importante mai ales pentru o femeie – ca să nu umble cu vânzarea cum umblă alții. Ea trebuie să aibă o profesie, să aibă o bucată de pâine mai ușoară. Vedeți cum e în ziua de azi – ai lucru, ai din ce trăi, te descurci. E tare important să ai sursa ta de venit, să nu depinzi de nimeni. Dacă te măriți, nu mai înveți, apar alte griji”.

Articole similare