Publică un anunț
piatasud.md

Află care vor fi compensațiile oferite de Guvern pentru iarna aceasta

Află care vor fi compensațiile oferite de Guvern pentru iarna aceasta

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spătari, a prezentat propunerea ministrului pentru volumului compensat și a prețurilor/tarifelor pentru consumatorii casnici în dependență de categoria de vulnerabilitate energetică pentru perioada noiembrie 2022-martie 2023, în baza căreia vor fi oferite compensații consumatorilor casnici pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică.

„Vreau să mulțumesc încă o dată asistenților sociali, bibliotecarilor și altor registratori care au făcut un efort considerabil pentru a ajuta familiile vulnerabile să se înregistreze pe platformă. În același timp, îndemn familiile care nu s-au înregistrat să se înregistreze singure sau cu ajutorul rudelor pe platforma compensatii.gov.md, pentru a evita presiunea suplimentară pe sistemul de asistență socială, pe bibliotecari și alți registratori” a scris Marcel Spătari pe Facebook.

Astfel, pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat va fi de 180 m3 / lună / loc de consum, în creștere față de plafonul de 150 m3 aplicat anul trecut.

Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în limita plafonului, vor fi următoarele:

* 12 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei / m3. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3110 lei.

* 14 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, respectiv compensația de 15,27 lei / m3. Valoarea maximă a compensației: 2750 lei.

* 17 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, respectiv compensația 12,27 lei / m3. 

* 24 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, respectiv compensația 5,27 lei / m3. 

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 GCal / lună / loc de consum. 

Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1450 lei, cei cu vulnerabilitate energetică ridicată 1700 lei, cei cu vulnerabilitate energetică medie 1950 lei, iar cei cu vulnerabilitate scăzută 2500 lei. 

Pentru a asigura aceste tarife, cei mai vulnerabili consumatori casnici cu consum de cel puțin 1,3 GCal vor primi compensații la încălzire în valoare de 1825 lei pe lună la Chișinău și 2080 lei la Bălți. 

Cei cu vulnerabilitate ridicată, cu consum de cel puțin 1,3 GCal, vor primi compensații la energia termică în valoare de 1500 lei pe lună la Chișinău și 1758 lei pe lună la Bălți, iar cei cu vulnerabilitate medie compensații de 1175 lei pe lună la Chișinău și 1430 lei pe lună la Bălți.

De asemenea, vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kwh pe loc de consum pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. 

Cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei / kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică un tarif de 3,7 / kWh, compensația fiind aplicată direct în factură, ca în cazul gazelor naturale sau a energiei termice.

Costul programului guvernamental de compensații este estimat la aproximativ 5 miliarde de lei pentru următoarea perioadă rece. 

„Este o sumă de aproape 2,5 ori mai mare decât a fost alocată pentru compensații anul trecut. Guvernul face eforturi semnificative pentru a mobiliza acești bani, iar în aceste demers suntem susținuți de către partenerii de dezvoltare – Uniunea Europeană, Guvernul Germaniei, Guvernul Slovaciei, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și alte state și organizații internaționale.  Fondul de reducere a vulnerabilitate energetice, noul mecanism transparent și corect, mult mai țintit pe necesitățile celor care au nevoie de ajutor, ne ajută să cheltuim eficient și echitabil resursele publice, iar acest lucru este apreciat de către partenerii țării noastre, care arată o deschidere mai mare și ne susțin” se mai spune în postare.

Înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md în cadrul programului „Ajutor la Contor” este în plină desfășurare. Până în acest moment sunt înregistrate 645 mii de cereri de atribuire a categoriei de vulnerabilitate energetică, dintre care 268 mii de cereri sunt înregistrate de asistenții sociali comunitari, bibliotecari, operatorii Centrelor Universale de Prestare a Serviciilor Publice. 

Articole similare