Publică un anunț
piatasud.md

Am analizat cum statul a vândut bunurile publice în ultimii 10 ani

Am analizat cum statul a vândut bunurile publice în ultimii 10 ani

În decursul ultimului deceniu, din 2011 până în 2020, din privatizarea bunurilor de stat au fost obținute venituri în valoare de peste 2,1 miliarde lei. Cele mai mici venituri (36,7 milioane lei) au fost încasate în 2015, cele mai mari – anul trecut, 420 milioane lei.  

Cele mai mari întreprinderi au fost vândute după ce au fost expuse spre vânzare în mai multe runde de privatizări. Drept urmare, în unele cazuri prețul inițial putea să scadă și cu sute de milioane de lei. Iar privatizările a două întreprinderi cu capital de stat, Tutun-CTC și Air Moldova, au fost cercetate de o comisie parlamentară, care a constatat abateri grave în procesul de privatizare. 

2020. Cele mai mari venituri din ultimii zece ani

Anul trecut statul și-a propus să obțină venituri de 700 milioane lei în urma privatizărilor. Din bunurile scoase la vânzare în 2020 au fost adjudecate 19, în valoare totală de 420,5 milioane lei.

Pe lista celor 51 de bunuri propuse spre vânzare a figurat hotelul Zarea din centrul capitalei, pentru care statul cerea 29,56 milioane lei. Prima dată acest hotel a fost propus spre vânzare încă în 2013, atunci statul anunțând un preț de 45 milioane de lei. Deja în 2016 hotelul a fost vândut la prețul de 35,1 de milioane de lei unei persoane fizice. Aceasta însă nu a respectat termenul de achitare, iar decizia de privatizare a fost anulată. 

Un alt obiectiv de pe lista de privatizare în 2020 a fost pachetul de 78,28% din S.A. Metalferos, care a fost implicată în mai multe scheme de corupție. Pentru acțiunile sale, statul a cerut atunci circa 907,8 milioane lei. Întreprinderea a fost scoasă la licitație și în 2021, însă prețul a scăzut până la 843 milioane lei. 

Până în prezent, cele două obiective încă nu și-au găsit cumpărători.

2019. Vânzarea Tutun-CTC cu abateri grave 

În 2019 statul a încasat circa 191,7 milioane lei din privatizarea bunurilor. Cea mai valoroasă dar și mai controversată tranzacție poate fi considerată privatizarea cotei statului din S.A. Tutun-CTC. Concursul comercial a fost desfășurat în 2018, contractul de vânzare-cumpărare fiind încheiat abia în ianuarie 2019. În cadrul tranzacției au fost vândute 5.076.982 acțiuni (90,81%) la prețul de 166,1 mil. lei, suma ridicându-se la 167,7 mil. lei după achitarea taxelor și impozitelor stabilite de legislație. Noul proprietar a devenit Le Bridge Corporation Limited LTD. 

Însă, potrivit unui raport prezentat de Curtea de Conturi, procesul de privatizare s-a desfășurat cu mai multe încălcări: 

  • pachetul de acțiuni ale statului nu a fost expus regulamentar la licitațiile cu strigare, organizate prin Bursa de Valori a Moldovei; 
  • procedura de selectare a câștigătorului concursului comercial nu s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale, astfel interesele legitime ale statului nu au fost apărate;
  • privatizarea pachetului de acțiuni s-a efectuat fără evaluarea obligatorie, ceea ce a dus la micșorarea capitalului propriu. În rezultat, pachetul de acțiuni al statului, care costa 338,3 milioane de lei, s-a vândut la un preț mai mic, valoarea acțiunilor fiind micșorată cu 172,2 milioane de lei sau cu 50,9% din valoarea totală a acțiunilor. 

Prima încercare de a privatiza Tutun-CTC a avut loc în noiembrie 2000. Atunci deputații au adoptat un proiect individual de privatizare prin concurs investițional, doar că întreprinderea așa și nu a mai fost scoasă la licitație. Abia în 2008, cele 90,8% din acţiuni au fost expuse la Bursa de Valori la prețul de 304,57 milioane de lei (circa 29 milioane de dolari la cursul de schimb din acele zile). Însă întreprinderea nu și-a găsit cumpărători. Peste alți opt ani, pachetul de acţiuni de la Tutun-CTC a fost scos iarăși la privatizare, prețul cerut de stat fiind de circa 340,2 milioane de lei (mai puțin de 20 de milioane de dolari).

2018. Din proprietatea statului a zburat Air Moldova

Continuă să citești pe Moldova.org

Articole similare