Publică un anunț
piatasud.md

Ambasada Japoniei investește 76 mii dolari în sistemul medical din Cahul

Ambasada Japoniei investește 76 mii dolari în sistemul medical din Cahul

Pe 6 martie 2018, la Chișinău, Creciun Oleg, directorul IMSP Spitalul Raional Cahul a semnat contractul de grant pentru implementarea proiectului de finanțare din cadrul Programului de Granturi ”KUSANONE”, în valoare de 76 000 USD.

Aceste fonduri sunt acordate de către ambasada japoneză și sunt destinate pentru dezvoltarea serviciului endoscopic și mini-invaziv în Spitalul Raional Cahul. În rezultatul implementării acestui proiect vor fi procurate echipamente ce vor permite aplicarea tehnologiilor performante în diagnosticare și tratament endoscopic. 

Asistență nerambursabilă va fi acordată încă pentru 3 instituții medicale din țară: Institutului Mamei și Copilului și Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și spitalului raional Ștefan Vodă.

Potrivit serviciului de presă al ministerului sănătății, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a mulțumit oficialilor japonezi, pentru contribuția pe care au adus-o sistemului de sănătate și a exprimat încrederea că parteneriatul dintre ambele țări, va avea un impact pozitiv asupra calității serviciilor medicale acordate populației și îmbunătățirii sistemului medical din țara noastră.

Citește și: „Faceți cunoștință – purtătoarea de cuvânt a Spitalului Raional Cahul”

La rândul său, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat că Guvernul Japoniei, în cadrul Programului de granturi pentru proiectele securității umanitare „KUSANONE”, va sprijini în continuare eforturile autorităților de a moderniza baza tehnico-materială a instituțiilor medicale.

Astfel, instituțiile medicale menționate, vor beneficia de dotări cu echipament medical, pentru utilarea și amenajarea laboratoarelor pentru analize, echipament de instruire privind acordarea primului ajutor, echipament performant pentru centrul de referință în colposcopie din cadrul unității de coordonare a screening-ului cancerului de col uterin.

Menționăm că, pe parcursul a 10 ani de colaborare, sistemul sănătăţii din Republica Moldova a beneficiat de asistenţă din partea Guvernului Japoniei, în cadrul Programului „KUSANONE”, pînă în prezent, fiind implementate o serie de proiecte în valoare totală de 2 875 445 USD, în cadrul instituţiilor medicale raionale și municipale.

Articole similare