Ana Budan: Zâmbetul este accesoriul meu preferat

Ana Budan: Zâmbetul este accesoriul meu preferat

La cei 27 de ani, Ana, o fată cu nevoi speciale, ne demonstreaza că nu există nici un obstacol atunci când vrei cu adevărat să te implici și să faci schimbări.

Chiar și după absolvirea Universității, unde a studiat Psihopedagogie și psihologie socială, Ana rămâne a fi o tânără activă  – „ Mă implic în diverse activități, proiecte, seminare pe diferite teme, work-shopuri, vreau să le arăt ca pot,  și pot să mă afirm așa cum sunt și să nu arăt că am dezabilitate„  ne spune Ana. 

„Pentru mine este o plăcere, îmi place să fiu activă și să mă implic, sa le fiu ca un model pentru persoanele cu dezabilități, pentru a le arăta  că ei nu au dezabilități, ci abilități de a face ceva „ – ne povestește Ana despre experiența sa ca voluntar la AO„ Azi” și la Centrul pentru tineret Cahul.

Se implică activ în viața comunitară prin implementarea proiectelor la care a fost atât membru al echipei cât și coordonator. Au instalat o rampă de acces la biblioteca pentru copii „ Grigore Vieru” din orașul Cahul  – ” am simțit pe pielea mea cât de greu este să urci scările la bibliotecă și m-am gândit la cei cu dezabilități pentru că de multe ori avem activități acolo, dar și la mamele cu copii în cărucioare și bătrâni„ ne declară Ana despre ideea ce îi aparține. 

Ana îndeamnă toți tinerii să se implice pentru că „Implicarea nu încurcă altor lucruri, implicarea înseamnă acțiuni de voluntariat, să ajuți, să faci cuiva un bine. Mereu vreau să fac ceva, ca să dau exemplu celorlalți, exemplu de la o fată cu nevoi speciale, motto –ul meu fiind: Zâmbetul este accesoriul meu preferat „ – ne explică Ana dorința, pozitivismul și energia ei de a se implica în multe activități.

Ana ne spune că e greu să fii cu dezabilități în orașul Cahul: „Greu cu accesibilitatea, rampe de acces imposibile de urcat și coborât,  cu transportul, dar cel mai greu este cu atitudinea oamenilor, ei nu înțeleg problema, se supără când căruciorul este murdar, că nu este loc și calcă oamenii. Ca să ne înțeleagă trebuie să îi punem în situația noastră„ 

”Nu contează frumusețea exterioară a omului, dar frumusețea interioară„ ne povestește Ana despre prietenul ei, care tot  este cu nevoi speciale. 

Ana își dorește în viitorul apropiat să inițieze o afacere hand made, bijuterii pentru femei. 

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Implică-te, e simplu!” implementat de A.O. „Cahul 2030” în cadrul programului „Încurajarea tinerilor ca să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, și co-finanțat de Uniunea Europeană.

Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare