Publică un anunț
piatasud.md

Andrei Spînu: „Gazprom” ar putea întrerupe livrările de gaze naturale începând cu 1 mai

Andrei Spînu: „Gazprom” ar putea întrerupe livrările de gaze naturale începând cu 1 mai

„Gazprom” ar putea întrerupe livrările de gaze naturale Republicii Moldova începând cu 1 mai. În acest caz, ţara noastră s-ar putea aproviziona cu gaze de pe piaţă şi cu electricitate din Ucraina, a menţionat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni de la ProTV, transmite TRM.md.

„Am întrebat cu text deschis, la ce să ne aşteptăm cu „Gazpromul”, se insistă pe stingerea datoriilor, dar noi nu putem să semnăm acel acord fără un audit. La licitaţie a aplicat o singură companie care încă nu s-a calificat şi până pe 20 aprilie avem discuţii cu mai multe companii. Risc de sistare a gazului pentru cetăţeni şi agenţi economici nu există, avem opţiuni pentru gaz de pe piaţă şi pentru energia electrică avem ofertă din Ucraina”, a afirmat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

De asemenea, Andrei Spînu declară că a trimis două demersuri către „Gazprom” pentru a avea o claritate a situaţiei începând cu 1 mai, dar nu a primit niciun răspuns. Totodată, ministrul susţine că „Gazprom” insistă pe semnarea acelui acord între „Moldovagaz” şi „Gazprom” referitor la stingerea datoriilor de 720 de milioane dolari ale „Moldovagaz”. Andrei Spînu consideră că un astfel de acord poate fi discutat doar în momentul când va fi încheiat auditul datoriilor.

Şi prim-ministra Natalia Gavriliţa susţine că pe 1 mai, „Gazprom” ar putea rezilia contractul cu „Moldovagaz”. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei emisiunii de la postul de televiziune TV8. Potrivit ei, în contract există o clauză care ţine de temeiurile pentru rezilierea contractului. 

Natalia Gavriliţa susţine că licitaţii pentru desfăşurarea auditului la „Moldovagaz” au fost organizate, însă din cauza războiului din Ucraina, companiile au refuzat să participe.

Articole similare