Publică un anunț
piatasud.md

Angela Bogos: „Ne-am închis într-o seară, dar procedura de redeschidere este foarte lungă”

Angela Bogos: „Ne-am închis într-o seară, dar procedura de redeschidere este foarte lungă”

Începând cu 1 septembrie toate gradinițile din întreaga țară urmează să fie redeschise, decizia finală aparține administrației publice locale.  

Despre ce îi așteaptă pe părinți și copii, începând cu 1 septembrie 2020, prin prisma situației de urgență în sănătate publică și a pidemiei COVID-19, ne-a vorbit  Angela Bogos, directoarea grădiniței nr. 8 „Prichindel” din mun.Cahul, în cadrul emisiunii inDIRECT.

„Începând cu 1 septembrie se așteaptă redeschiderea gradiniței. Redeschiderea va fi în baza unui raport de evaluare. Agenția Națională de Sănătate Publică și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, împreună cu câte un reprezentant al Direcției de Învățământ și a Primarieimun. Cahul vor evalua dacă grădinița este gata pentru redeschidere” a declarat doamna Bogos.

Au fost impuse și anumite reguli și restricții care urmează să le îndeplinească administrațiile grădinițelor pentru securitatea copiilor în instituțiile preșcolare.

„Sunt niște instrucțiuni dure fiindcă întradevăr copii sunt viitorul statului, dar aș dori să menționez că și părinții trebuie să fie mai responsabili în cazul dat. Fiindcă ne-am închis într-o seară,dar procedura de redeschidere este foarte lungă” declară Angela Bogos.

De asemenea grupele tipice în care erau încadrați 20-30 de copii, acum ar putea fi de câte cel mult 12 copii.

În fiecare grup de maxim 12 copii vor activa câte doi educatori și un ajutor de educator. Din cei peste 300 de copii care până la pandemie frecventau grădinița nr. 8, acum ar putea reveni la grădiniță puțin peste 70 de copii.

Angela Bogos: „Este o instrucțiune unde scrie că instituția lucrează nu mai mult de 9 ore și nu mai puțin de 7 ore, iar copii se vor afla la grădiniță nu mai mult de 7 ore și nu mai puțin de 5 ore. Deci cele două ore sunt predispuse pregătirii pentru ziua urmatoare: dezinfectare și curățenie.”

Nu în ultimul rând se va modifica și graficul de sosire și plecare a copiilor din instituțiile de învățământ preșcolar, astfel fiecare copil va primi un grafic particular cu indicele orelor individuale de venire și plecare de la Grădiniță.

„Fiecare copil va avea ora particulară de venire și plecare din grădiniță. Graficul este deja stabilit. Copii iși vor petrece timpul mai mult în aer liber, iar părinții acestora nu vor avea acces pe teritoriul instituției. Sperăm că va fi tot bine, cu înțelegere, răbdare și comunicare”, punctează directoarea grădiniței nr. 8.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare