Publică un anunț
piatasud.md

Violența psihologică, violența sexuală și consimțământul au fost subiecte discutate de către tinerii din Cahul

Violența psihologică, violența sexuală și consimțământul au fost subiecte discutate de către tinerii din Cahul

Violența psihologică, relațiile funcționale, violența sexuală și consimțământul au fost subiecte discutate de către tinerii din Cahul în zilele de 15-17 februarie 2023, în cadrul Programului de instruire și formare organizat de Coaliția Națională ”Viață fără Vioneță”.

AO Ophelia a facilitat desfășurarea programului de instruire în municipiul Cahul, pentru 23 de tineri din cadrul Colegiului ”Iulia Hasdeu”.

Evenimentul a fost deschis de Victoria Lungu, Directoare AO Ophelia, care a prezentat agenda Programului de Instruire participanților. Totodată, a informat că organizația planifică implementarea mai multor activități și proiecte cu scopul de a reduce și conștientiza fenomenul de violență în Cahul și nu numai.

Ana Lipsiuc, Coordonatoarea Programului de Instruire, a venit cu mesajul, specificând că pe parcursul anului 2023 vor fi organizate o serie de instruiri, municipiul Cahul fiind prima localitate selectată drept beneficiară a Programului, datorită Asociației Obștești Ophelia, care a devenit recent membră a Coaliției Naționale ”Viață fără Violență” și care este foarte implicată în proiectele coaliției privind prevenirea oricăror forme de abuz față de femei și copii.

Programul este susținut financiar de Consiliul Europei, reprezentat de William Massolin, Șef al Oficiului CoE Chișinău, a menționat despre importanța eradicării fenomenului de violență din societate, și a asigurat suportul Uniunii Europene pentru Republica Moldova, în această direcție.

Un rol important în procesul de eliminare a violenței din societate îl deține Administrația Publică Locală, care a fost prezentă la eveniment.

Dl Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul a vorbit despre importanța factorului uman în implementarea documentelor ratificate de către Guvernul Republicii Moldova, precum Convenția de la Istambul, menționând necesitatea colaborării dintre instituțiile statului, dar și implicarea fiecărui cetățean, deoarece schimbarea spre bine depinde de noi toți. Doar împreună putem face ca instrumentele legale adoptate să funcționeze astfel încât să avem efecte concrete la nivel de indicatori, și fiecare cetățean să știe că drepturile lui sunt protejate.

Cu un mesaj a venit și dna Elena Daud, Vicepreședinta raionului Cahul, care a încurajat desfășurarea evenimentelor de instruire și formare în domeniu, cu generația tânără, și a mulțumit organizatorilor pentru că contribuie la prevenirea fenomenului de violență în raionul Cahul.

Sub ghidarea psiholoagei și psihoterapeutei, Silvia Ciubotaru-Guță din București, studenții și elevii participanți au reflectat și au oferit definiții proprii pentru concepte, precum iubire, relație, respect, dar și abuz, traumă.

“O relație înseamnă o legătură bazată pe principii și valori comune”, susține, M.I., una dintre participante.

Totodată, tinerii au fost informați de către dna Alla Chebac, Avocată cu o experiență de peste 25 de ani, din exemple practice, despre drepturile lor în a se proteja de orice formă de abuz, instituțiile statului și organizațiile unde pot primi suport în cazul în care sunt victime sau martori la un act de violență.

Programul de instruire și formare este realizat de Coaliția Națională „Viața fără Violență”, în cadrul Proiectului „Supporting the implementation of the Istanbul Convention in the Republic of Moldova”, implementat cu susținerea financiară a Council of Europe Office in Chisinau.

Articole similare