Publică un anunț
piatasud.md

Tarifele pentru serviciile de apă și canalizare ar putea crește. Poziția Apă Canal Cahul

Tarifele pentru serviciile de apă și canalizare ar putea crește. Poziția Apă Canal Cahul

Pe 19 iulie, S.A. Apă Canal Cahul a solicitat Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor pentru serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare pentru abonații din Cahul și localitățile învecinate. 

Astfel, potrivit Fișei de Fundamentare, tariful mediu solicitat pentru serviciu de aprovizionare cu apă și canalizare este cu 77 de bani mai mare decât în prezent, era tariful mediu pentru serviciul de canalizare solicitat este cu 88 de bani mai mare decât în prezent. 

Potrivit site-ului ANRE, tariful (proiect) determinat de ANRE pentru servicii este de 21,27 lei per m3 de apă (cu 0,77 lei mai mult) și 14,32 lei per m3 (cu 0,53 lei mai mult). 

Potrivit fișei de fundamentare, tariful este stabilit în dependență de volumul de apă captat, volumul de apă potabilă furnizat, dar și consumul tehnologic și pierderile din rețea. Totodată, se iau în calcul cheltuielile de personal, cheltuielile de exploatare a sistemului public de apă și canalizare, cheltuieli de distribuire și administrative. 

Contactat telefonic, directorul-interimar Apă Canal Cahul, Vladimir Moldovanu, ne-a comunicat:

”Noi suntem obligați să raportăm fiecare an la ANRE, pierderile și veniturile. În conformitate cu prevederile legale, ANRE examinează dacă vor fi majorări sau ieftiniri la apă și canalizare. Personal, nu cred că se va majora, poate cu câțiva bani. Urmează ca ANRE să examineze”.

Precizăm că la aprobarea tarifului, ANRE stabilește un tarif diferențiat pentru consumatorii casnici și consumatorii persoane juridice. 

Astfel, chiar dacă tariful mediul aprobat de ANRE pentru anul 2023 a fost de 20,60 lei pentru m3 de apă livrată și  pentru serviciul de canalizare de 13,79 lei per m3, consumatorii finali au achitat în anul 2023, începând cu iulie 2023: 

  • Serviciul public de alimentare cu apă potabilă, tariful nou este de 20,23 lei per m3, cu 6,25 lei mai mult decât în 2022;
  • Serviciul public de canalizare și epurare a apelor uzate tariful nou este de 13.04 lei  per m3, cu 4,86 lei mai mult decât  în 2022. 

Pentru consumatorii noncasnici (persoane juridice) tariful pentru apă și canalizare: 

  • Serviciul public de alimentare cu apă potabilă, tariful nou este de 22,45 lei per m3, tariful a neschimbat; 
  • Serviciul public de canalizare și epurare a apelor uzate tariful nou este de 15,30  lei  per m3, tariful neschimbat. 

Articole similare