Publică un anunț
piatasud.md

APP scoate la licitație mai multe bunuri ale statului:printre care și S.A. „Drumuri-Cahul”

APP scoate la licitație mai multe bunuri ale statului:printre care și S.A. „Drumuri-Cahul”

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță pentru perioada 25 septembrie – 13 noiembrie, desfășurarea unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat. Printre pachetele scoase la vânzare este și constroversatului monopolist de stat SA Metalferos, transmite cotidianul.md

La data de 21 octombrie, se va desfășura licitația cu strigare pentru privatizarea a cotei sociale din S.C „IT-Cafe” S.R.L, a 3 întreprinderi de stat, în calitate decomplexe patrimoniale unice, precum și a 11 complexe de bunuri și bunuri imobile, inclusiv 2 terenuri pentru construcții. De menționat că termenul limită de depunere a cererilor este 20 octombrie, ora 16:00.

S.C „IT-Cafe” S.R.L, cu un capital social de peste 15 milioane de lei, va fi vândută cu un preț inițial de 3.530.000 de lei.

Preț inițial pentru:

  • Întreprinderea agricolă de stat „Vivaflora” – 2.650.000 lei;
  • Î.S. „Pita Service” – 145.000 lei;
  •  Î.S. ”Preventoriul autogestionar al Academiei de Științe a Moldovei” – 2.000.000 lei.

Totodată, în perioada 3 – 13 noiembrie 2020, pe piața reglementată, prin intermediul Bursei de Valori, se vor desfășura licitații cu strigare pentru vânzarea pachetelor de acțiuni în loturi unice din 13 societăți pe acțiuni, inclusiv Metalferos care este cea mai scumpă. Prețul inițial de vânzare al unei acțiuni este de 3.230 lei, iar numărul total de acțiuni proprietate de stat sunt 281 065 de unități.

  1. S.A „Drumuri-Cimișlia”
  2. S.A „Drumuri-Căușeni”;
  3. S.A „Drumuri-Orhei”;
  4. S.A „Drumuri-Soroca”;
  5. S.A „Drumuri-Criuleni”;
  6. S.A „Drumuri-Rîșcani;
  7. S.A „Drumuri-Cahul”;
  8. S.A „Drumuri-Ialoveni”;
  9. S.A „Drumuri-Strășeni”;
  10. S.A „Drumuri-Edineț”;
  11. S.A „Institutul de cercetări științifice „Rif-Acvaaparat”;
  12. S.A „Metalferos”;
  13. S.A „Alimentarmaș” care este în proces de insolvabilitate.

Amintim că licitațiile de la Bursa de Valori, în perioada 17 iulie – 18 august, unde au fost puse în vânzare pachetele majoritare deținute de stat la 6 societăți pe acțiuni, printre care și Metalferos, s-au încheiat fără nicio tranzacție. Procedura a eșuat, după ce niciun pretendent nu și-a depus dosarul pentru a participa la licitație.

La sfârșitul lunii august curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit într-o conferință de presă și a declarat că statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei în urma schemelor de la Metalferos. Ancheta a stabilit că în intervalul anilor 2012 – 2019, ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

Stoianoglo susține că anterior instituțiile statului, inclusiv Procuratura, nu au întreprins progrese în dosarul Metalferos. Mai mult, acesta spune că dosarul inițiat acum un an de Procuratura Anticorupție a fost unul pur formal, care s-a limitat la investigarea superficială a unor aspecte neimportante.

În reacție, S.A. Metalferos a calificat acuzațiile drept „calomnioase” și consideră că procurorul general a fost „indus în eroare intenționat de către anumite persoane cu interes vădit de a calomnia și de a distruge compania”.

„Ne exprimăm nemulțumirea că toate tentativele noastre din ultimul timp de a obține o investigare obiectivă a tuturor informațiilor despre companie, s-au sfârșit prin nedorind organelor competente de a face acest lucru. Ținem să subliniem că toate informațiile despre pretinsele prejudicii aduse bugetului statului de către către S.A „Metalferos”, nu sunt constatate de către organe competente, ci se se bazează pe presupuneri și bârfe”, spun reprezentanții companiei.

Aceștia susțin că toate informaţiile despre pretinsele prejudicii aduse bugetului statului de către către S.A „Metalferos”, nu sunt constatate de către organe competente, ci se se bazează pe presupuneri și bârfe. Astfel, cer organelor fiscale sau alte organe abilitate să facă investigațiile de rigoare, pentru a contesta toate informațiile false aduse la adresa companiei.

Articole similare