Publică un anunț
piatasud.md

Atenție: Anunțuri false pe rețelele sociale! Poliția vă avertizează!

Atenție: Anunțuri false pe rețelele sociale! Poliția vă avertizează!
© colaj ziuadeazi

Inspectoratul General al Poliției atenționează cetățenii asupra proliferării anunțurilor frauduloase pe rețelele sociale, în special pe Facebook și Instagram.

Escrocii se prezintă drept birouri de avocați sau reprezentanți ai organizațiilor de ocrotire a normelor de drept naționale sau internaționale, comunicând despre posibilitatea recuperării mijloacelor financiare pierdute în urma plasărilor de capital în platformele de investiții online false.

Pentru a fi mai credibili, infractorii folosesc tehnologiile Deepfake cu ajutorul cărora generează secvențe video în care apar demnitari de stat sau alte persoane publice.

Poliția vă recomandă:

  • Nu accesați anunțurile publicitare cu un conținut dubios care conțin expresii precum „Restituirea mijloacelor bănești” sau „Международный возврат средств”.
  • Evitați înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite prin rețelele de socializare care promit câștiguri fabuloase.
  • Nu divulgați nimănui datele personale sau datele de contact prin intermediul anunțurilor respective.
  • Nu acordați acces de la distanță la dispozitivele personale (ex: AnyDesk, TeamViewer) nimănui, indiferent de promisiunile primite.
  • Nu comunicați nimănui datele cardului bancar (inclusiv codul OTP primit prin SMS), chiar și personalului băncii.
  • Nu transferați bani persoanelor necunoscute și nu trimiteți nimănui mijloace bănești prin intermediul unor terțe persoane necunoscute cu scopul de a investi în platformele investiționale false.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția la numărul unic 112.

Articole similare