Atenție la fermentarea vinului. Recomandările salvatorilor
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează cetățenii să fie foarte prudenți la procesul de fermentare a vinului.
Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în încăperile închise, specialiștii recomandă:
EVITAŢI intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă.
EXCLUDEŢI amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spatii închise.
ANUNŢAŢI pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere.
VERIFICAŢI concentrația de oxigen din încăperea în care intrați, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen.
NU INTRAŢI fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră.
SIMPTOME A INTOXICĂRII
Expunere redusă: dureri de cap, amețeli.
Expunere medie: dureri de cap persistente, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită. Expunere ridicată: convulsii, comă, deces.
PRIMUL AJUTOR
- scoaterea imediată a persoanei din zona de risc, respectând regulile de siguranță personală;
- aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor;
- apelarea Serviciului 112;
- aport de aer cât mai rapid posibil.