Publică un anunț
piatasud.md

Au fost majorate tarifele la colectarea şi evacuarea gunoiului! Vezi cine şi cât va trebui să plătească

După lungi dezbateri, consilierii orăşeneşti au votat majorarea tarifelor la serviciile de colectare şi evacuare a deşeurilor.     După lungi dezbateri, consilierii orăşeneşti au votat majorarea tarifelor la serviciile de colectare şi evacuare a deşeurilor.Noile tarife vor intră în vigoare de la 1 iulie 2012 şi vor constitui:

Categoria Tariful vechiTariful nou% cu care s-a majorat
Sectorul comunal6 lei11 lei83,33
Sectorul particular11,25 lei15 lei33,33

 De asemenea au fost introduse tarife speciale pentru pensionari. Astfel, pentru pensionarii din sectorul comunal tariful va fi de 8 lei de persoană, iar pentru cei din sectorul particular de 13 lei de persoană.

La propunerea lui Gheorghe Lavric, consilier PLDM, aceste scutiri vor viza doar pensionarii ce au un venit lunar până la 1000 lei.Pentru invalizii de gradul I şi II din sectorul comunal şi sectorul particular neangajaţi în câmpul muncii tariful va constitui 8 lei de persoană lunar. 

Pentru agenţii economici tariful pentru colectarea şi evacuarea gunoiului va constitui 151,79 lei/m2, preţ fără TVA. Totodată au fost aprobate cheltuielile de utilizare a gunoiului la poligonul de depozitare, care constituie 23,47 lei /m3. 

Preşedintele facţiunii PDM, Ghenadie Căpriţa, a propus a lăsa tarifele vechi în vigoare pentru instituţiile bugetare cum ar fi Spitalul Raional şi Centrul Medicilor de Familie Cahul. Propunerea însă a fost respinsă de consilieri.  

Totodată, agenţii economici şi persoanele fizice pot şi de sine stătător să transporte gunoiul la poligonul de depozitare. Prin majorarea tarifelor de colectare şi evacuare a gunoiului, consilierii orăşeneşti speră că vor putea ameliora situaţia grea financiară în care se află Întreprinderea Municipală Gospodăria Comunal – Locativă. 

Noile tarife vor fi valabile până la sfârşitul anului curent, din 2013, urmând a fi înlocuite de impozitul la gunoi, obligatoriu pentru orice persoană 

Articole similare