Publică un anunț
piatasud.md

Autorităţile din Cahul cer demolarea gardurilor şi a garajelor locuitorilor străzii Spirin

Aceasta vor fi obligaţi să facă toţi locatarii care au acaparat ilegal teren şi au construit garduri ori garaje pe terenul public.

Cu toate că de la momentul când a fost acaparat terenul au trecut foarte mulţi ani, proprietarii unor case s-au schimbat, pentru a continua renovarea străzii Spirin din Cahul, Primăria Oraşului cere demolarea construcţiilor ilegale timp de 7 zile, în caz contrar va fi înaintată o acţiune în judecată.

 Ajunşi la faţa locului, reporterii Ziuadeazi.md au discutat cu locuitorii. 

”Am primit o scrisoare în care este scris să demolăm gardul și garajul în termen de 7 zile.  Noi considerăm că nu am „ieșit în drum”. Pe teritoriul din fața casei era mizerie și gunoi, ca și în tot orașul antisanitarie. Când am fost să scriu cerere pentru pământ am fost întrebată de unde am aflat. Nu am vrut ca copii mei să plece peste hotare ci să-și construiască o casă și să rămână să trăiască în Republica Moldova. De la primăria orașului Cahul nu a venit nimeni – numai sectoristul, și nu a fost explicat nici un motiv. Încă din toamnă am fost preîntâmpinați să scoatem copacii” ne-a comunicat doamna Ioana. 

Un alt locatar ne-a spus că acapararea terenurilor a început acum 30 de ani de către, pe atunci, un angajat al Primăriei, iar vecinii i-au urmat exemplul.

”Când am cumpărat casa am pus gardul așa cum era la toți vecinii. Au fost și de la cadastru și au măsurat așa cum este la moment. Nu a venit nimeni să ne demonstreze că suntem ilegal amplasați și de aceea așteptăm primarul să vină și să ne dea explicații. Când în timpul campaniei electorale vin toți, dar acum niciunul” ne-a declarat Andrei, un alt cetăţean ce trăieşte în zonă. 

Nu toţi toate casele de pe str. Spirin au astfel de probleme, pe motiv că nu au ieşit cu construcţiile adiacente peste terenul din proprietate.  

Sergiu, un alt locuitor din zonă ne-a declarat:  ”Noi am ieșit din teritoriul nostru, dar suntem cu 3 metri ieșiți ceea ce se consideră legal. Nu pot explica real cum e posibil aceasta, deoarece trebuie să distrugem toată infrastructura, toți stâlpii. M-ar costa în jur de 20000 lei pentru a executa cererile primăriei”. 

Cu toate că localnicii declară că nu au avut discuţii cu reprezentanţii administraţiei publice locale, reprezentanţii Primăriei Cahul declară că a fost creat un grup de lucru care s-a deplasat la faţa locului şi s-a discutat cu cetăţenii. 

Totodată, aceştia ne-au informat că cei care nu au dorit să se supună solicitării au fost acţionaţi în judecată. 

Precizăm că proiectul de renovare a str. Spirin din Cahul a început pe 11 august 2014 şi presupunea reabilitarea completă a unui tronson de 1,6 km de drum şi trotuarele adiacente. Valoarea proiectului se estimează la 43,5 mil lei, acesta urmând a fi realizat în 16 luni. 

Lucrările de reabilitare a străzii Spirin fac parte din cadrul proiectului „Reabilitarea şi modernizarea drumului de importanţă regională – strada Spirin, oraşul Cahul” implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională SUD.

Articole similare