Publică un anunț
piatasud.md

Autoritățile încearcă să reducă risipa alimentară prin încurajarea agenților economici să doneze alimente

Autoritățile încearcă să reducă risipa alimentară prin încurajarea agenților economici să doneze alimente

Agenții economici din țara noastră sunt încurajați să doneze alimente organizațiilor caritabile și băncilor de alimente. Inițiativa a fost lansată pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a preveni risipa alimentară. Proiectul a fost adoptat astăzi de Parlament, cu votul a 56 de deputați, transmite MOLDPRES. 

Mai exact, vor putea fi donate o serie de produse alimentare care sunt sigure pentru consumul uman. Este vorba despre alimentele care și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar, produsele care nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, produsele cu erori de etichetare, precum și în condițiile existenței unui excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.

Proiectul vizează și o serie de completări ale Codului fiscal. Astfel, operatorul economic care va dona alimente va beneficia de aceleași facilități și deduceri fiscale ca și în cazul reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale. Deducerea alimentelor transferate prin donație de către operatorii din domeniul alimentar va fi în limitele aprobate anual de către conducătorii instituțiilor.

Autorii inițiativei susțin că deși în Republica Moldova există încă din anul 2022 cadru normativ care reglementează donația de alimente, Legea nu e funcțională momentan, din anumite considerente. „Nu s-a reușit până acum niciun transfer de alimente prin donare, în sensul legii, din partea operatorilor economici din domeniul agroalimentar”, menționează autorii inițiativei legislative, un grup de deputați PAS.

În Uniunea Europeană se estimează că circa 20 % din totalul alimentelor se pierd sau se irosesc, iar costurile asociate sunt estimate la circa 143 miliarde de euro. În Republica Moldova, nu există date statistice privind risipa alimentară, însă rapoartele Serviciului Fiscal de Stat pentru anul 2022 arată că peste 800 de agenți economici casează drept pierderi și reziduuri în valoare de peste 1,4 miliarde de lei. Totodată, în mediu un locuitor al țării aruncă anual la gunoi circa 76 kg de mâncare.

Articole similare