Publică un anunț
piatasud.md

AVERTIZARE: Cod portocaliu de caniculă

AVERTIZARE: Cod portocaliu de caniculă
© imagine simbol

În perioada 10 – 16 iulie 2024, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru întreg teritoriul Republicii Moldova. Temperaturile maxime vor atinge valori de +33..+35°C în nordul țării și +36..+39°C în restul teritoriului.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) îndeamnă cetățenii să ia măsuri de precauție pentru a evita efectele negative ale temperaturilor extreme. Se recomandă evitarea expunerii îndelungate la soare, în special în orele amiezii. Cei mai vulnerabili sunt copiii mici, femeile însărcinate, persoanele în etate și cele cu boli cronice și cardiace.

În Cahul potrivit Meteo, săptămâna aceasta vor fi maxime termice până la 39°C.

Pentru a preveni șocul termic și deshidratarea, IGSU recomandă:

  • Consumarea unei cantități suficiente de apă.
  • Purtarea hainelor lejere de culori deschise.
  • Utilizarea mijloacelor de protecție solară.
  • Evitarea expunerii copiilor mici în spații închise și neaerisite, precum și în automobile parcate la soare.

În perioada caniculară, o atenție deosebită trebuie să fie acordată regulilor de siguranță și comportamentului în timpul scăldatului.

IGSU avertizează repetat cetățenii, că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare, iar maturii trebuie să-şi monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, dar și să nu le permită scăldatul de unii singuri.

Totodată, în vederea evitării șocului termic după expunerea îndelungată la razele solare, intrarea bruscă în apă este interzisă. Persoanele care optează să meargă la scăldat sunt îndemnate să facă un duș înainte de a intra în apă, în locurile special amenajate și zonele de agrement cu piscine, pentru reglarea treapta a temperaturii corpului.

Mai mult, consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă este strict interzis.

În perioada temperaturilor ridicate și umiditate redusă, cu scopul evitării producerii incendiilor de vegetație și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului  deschis, în preajma lanurilor cu cereale, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Articole similare