Publică un anunț
piatasud.md

Avertizare meteo de instabilitate atmosferică

Avertizare meteo de instabilitate atmosferică

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe data de 13 iunie 2024 în intervalul de timp ora 11:00 – 22:00, pe arii extinse se prevăd averse puternice însoțite de descărcări electrice, izolat cu grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-49 l/m2) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

În acest context, Ministerul Afacerilor Interne vine cu avertizări pentru populație în vederea evitării situațiilor de risc sau pierderi de vieți omenești.

Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată, să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate. 

În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul. 

Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției. Mai mult, în vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ.

 De asemenea, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență recomandă ca în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.

Șoferii sunt îndemnați să circule cu viteză redusă, să evite frânările și accelerările bruște pentru a preveni derapajele. Reiterăm conducătorilor auto despre necesitatea de a mări distanța de siguranță între vehicule și de a fi prudenți în efectuarea manevrelor. Totodată, aceștia sunt îndemnați să nu parcheze sub copaci sau în apropierea stâlpilor de electricitate.

Pietonii sunt atenționați să se asigure că sunt vizibili, să nu se deplaseze prin fața sau spatele vehiculelor staționate și să poarte haine cu elemente reflectorizante.

O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, astfel părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.

În condiții meteorologice nefavorabile este esențial ca toți cetățenii să se pătrundă de responsabilitate pentru propria viața și a celor din jur, respectând cu strictețe recomandările autorităților. 


În caz de situații de risc și excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Articole similare