Publică un anunț
piatasud.md

Bucătăria Basarabiei în inima Franței: O femeie din Cahul primește aprecieri de la Michelin

Bucătăria Basarabiei în inima Franței: O femeie din Cahul primește aprecieri de la Michelin

O femeie din Cahul a devenit cunoscută în toată Europa datorită talentului său culinar. Oxana Crețu aduce aromele copilăriei din Basarabia în bucătăria franceză de top. Este proprietara unui restaurant în orașul francez Bordeaux și recent a atras atenția inspectorilor Michelin.

Aceștia au inclus-o pe femeia de afaceri în celebrul Ghid al gastronomiei. Oxana Crețu a venit pentru câteva zile la Chișinău, să împărtășească frumoasa ei experiență cu administratorii unui restaurant din oraș, transmite jurnal.md

Mâncarea este o artă, iar felul cum sunt aranjate bucatele este o arhitectură ce îmbină textura, gustul și aromele, neapărat locale, adică, cele care cresc în locul unde te-ai născut, susține tânărul chef, Oxana Crețu. Ea gătește mai multe feluri de mâncare cu specific european, însă în fiecare rețetă strecoară ceva din secretele mamei sau ale bunicii din Cahul.

„Gătitul rămâne ceva ce noi avem în sânge, de mici, dar felul de a trata produsele diferă de la un chef la altul fiecare are o istorie, o bază de unde a luat pasiunea pentru bucătărie și a a mea e acea care provine de la bunici, părinți. Bunelul meu fiind pădurar era mai mult gătitul la cotlon, apă, brânzeturi, conserve”, recunoaște Oxana Crețu, bucătar chef.

Oxana Crețu activează al șaselea an în industria alimentară, fiind proprietara unui restaurant în orașul Bordeaux.

„M-am decis să fac asta de când am devenit mămică pentru că fiind în străinătate am vrut să-i las copului meu ceva mai mult, ceva considerent”, mai adaugă proprietara restaurantului.

A studiat artele la o facultate din Franța, dar a ales să creeze nu pe pânza, ci în farfurie. Cu acest talent i-a cucerit pe experții de la Michelin.

Originile pot fi transpuse în bucătărie. Lucru care s-a întâmplat la un eveniment, la care produsele autohtone au avut un rol central. Chef Oxana a făcut schimb de experiență și cu colegii de breaslă de la un restaurant din Chișinău.

„Ne-am dorit o colaborare împreună pentru a transmite acest mesaj că produsul local este foarte gustos care merită să fie apreciat la justa valoare. Sensul și scopul nostru fiind să gătim doar din produse locale. În acest sens ne-am bucurat de susținerea unui bucătar chef cu o experiență internațională, Oxana Crețu fiind printre puținele femei recunoscute de ghidul Michelin”, menționează Lucia Berdos, proprietara unui alt restaurant.

Inspectorii Michelin, cei care realizează rapoarte despre experiențele culinare și oferă stele, sunt întotdeauna anonimi. Din totalul restaurantelor cu stele Michelin, care sunt incluse în celebrul ghid, doar 6% sunt conduse de șefi bucătari femei.

Articole similare