Publică un anunț
piatasud.md

Bugetarea participativă la L.T. Ion Creangă: Au fost inaugurate două zone de relaxare pentru elevi

Bugetarea participativă la L.T. Ion Creangă: Au fost inaugurate două zone de relaxare pentru elevi

Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Cahul a inaugurat vineri, 20 octombrie 2023, două centre de relaxare pentru elevi sub numele de „Invest in Rest” și „Eden”.  Această realizare a fost posibilă datorită programului Bugetare Participativă, sprijinit de Asociația Promo LEX.  

„Liceul-Teoretic „Ion Creangă” este una dintre cele cinci instituții care au beneficiat de sprijinul Promo-Lex pentru a pilota, în premieră, programul Bugetare Participativă în R. Moldova. Acest program este despre implicare civică, despre democrație, despre liderism și spirit civic și, în special, educarea acestor valori în rândul tinerilor. Liceul a reușit din prima, cu succes, să implementeze acest program și acest exercițiu cu toată comunitatea școlară. La final, vedem elevi mulțumiți, administrație implicată și prietenoasă cu aceștia”, a declarat Diana Bujor, coordonatoare de programe educaționale în cadrul asociației Promo-LEX.

Amintim că anul trecut a fost ziua alegerilor, în care elevii instituției au votat pentru unul dintre cele patru proiecte propuse pentru implementare. Astfel, 571 de elevi au dat prioritate proiectelor ce vor crea condiții pentru relaxarea în timpul pauzelor sau în afara orelor.

„Elaborând acest proiecte, elevii au trebuit să realizeze așteptările întregii comunități școlare, nu doar a echipei din clasa lor. Și iată, astăzi, și-au văzut realizate ideile, așteptările, visul. Mi-am dorit foarte mult ca prin implementarea acestui program să asigur încredere și credibilitate mai mare din partea comunității școlare față de instituție și administrația instituției. Până în ultimul moment, copiii nu credeau că va fi realizată ideea lor, dar s-au convins că ceea ce au gândit ei s-a implementat în practică”, a declarat Rodica Caraja, directoarea L. T. „Ion Creangă” Cahul.

CITEȘTE ȘI: Peste 600 de elevi ai Liceului Teoretic Ion Creangă au ales proiectele în care să investească instituția

Pentru implementarea celor două proiecte, instituția a beneficiat de instruiri și de un suport financiar în valoare de 2.500 de dolari, contribuind din propriul buget cu încă 50.000 de lei. Totodată programul a reușit să motiveze elevii să-și aducă contribuția la dezvoltarea școlii și să înțeleagă influența acțiunilor lor.

„Acest program a adus cu adevărat o schimbare în instituția noastră și a reușit să ne motiveze să dăm tot ce-i mai bun din noi. Cele mai dificile au fost primele etape, pentru că elevii nu reușeau să înțeleagă pe deplin noțiunea de „buget”, activism civic și educație financiară. Însă până la final, am reușit să ajungem la succese cum ar fi crearea acestor spații. Acest program a reușit să aducă în față niște noțiuni care pun bazele unei societăți educate și culte. Indiferent de vârsta pe care o avem, fie că suntem clasa a V-a sau a XII-a, suntem capabili să înțelegem influența acțiunilor noastre, să luăm decizii pe cont propriu și să demonstrăm că putem”, a spus Mihai Arseni, elev în clasa a IX-a la L. T. „Ion Creangă”, Cahul.

Directoarea Liceului, Rodica Caraja, a declarat că programul de Bugetare Participativă va continua și în anul școlar 2023-2024, deoarece s-a demonstrat a fi un instrument eficient în promovarea implicării civice a elevilor în activitățile școlii.

Articole similare