Publică un anunț
piatasud.md

CAHUL: Dacă-ți mai uzi picioarele – te „plesnesc”! Pentru unii ziua copiilor nu e sărbătoare |VIDEO

CAHUL: Dacă-ți mai uzi picioarele – te „plesnesc”! Pentru unii ziua copiilor nu e sărbătoare |VIDEO

Astăzi, 1 iunie, în grupul nostru „Cahul” de pe Facebook a fost publicate 2 video-uri în care un adult agresează verbal un copilaș. 

Nu putem afirma cu exactitate că imaginile sunt datate cu data de azi, 1 iunie, dar modul în care un adult înjură un copil de maximum 5 ani este inacceptabil. 

„Astăzi am fost martoră la o situație ieșită din comun. Pe video un copil de 4-5 ani și tatăl sau fratele agresiv. Posibil cineva îl va recunoaște, Așa nu trebuie să fie! Str. Stroescu” se spune în postare, adaptat de redacție din limba rusă. 

Din video înțelegem că copilul s-a udat la picioare, iar maturul petrece discuții educative într-o manieră abuzivă. 

Precizăm că Raportul global privind sănătatea şi violenţa defineşte patru forme diferite de abuz a copilului: abuzul emoţional, abuzul fizic, abuzul sexual, neglijarea (World Report on Violence and Health. Geneva, WHO, 2002). Formele de abuz pot să se includă reciproc, astfel încât abuzul sexual să-l conţină şi pe cel fizic / emoţional, în vreme ce abuzul fizic să-l conţină şi pe cel emoţional sau neglijarea.

Abuz emoţional – acţionare psihică asupra copilului, unică sau repetată, atitudine neglijentă sau ostilă, alte comportamente ale părinţilor sau îngrijitorilor care provoacă copilului deformări ale autoaprecierii, pierderea încrederii în sine şi care complică procesul de dezvoltare şi socializare a copilului.

Mai frecvent sunt întîlnite următoarele forme de abuz emoţional: rejectarea (respingerea), izolarea, terorizarea, coruperea, ignorarea.

Potrivit art. 201 prim Cod Penal al RM, Acţiunea sau inacţiunea intenţionată comisă de un membru al familiei în privinţa altui membru al familiei, manifestată prin maltratare, alte acţiuni violente, soldate cu vătămare uşoară a integrităţii corporale sau a sănătăţii se pedepseşte cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 180 de ore sau cu оnchisoare de până la 4 ani.

Articole similare