Publică un anunț
piatasud.md

Cahul: De luni, elevii din clasele primare nu vor mai purta măști de protecție la ore

Cahul: De luni, elevii din clasele primare nu vor mai purta măști de protecție la ore

După ce pe Comisia Extraordinară în Sănătate Publică Cahul a hotărât ca elevii claselor primare, în timpul orelor să poate masca de protecție, mai mulți părinți au contestat această hotărâre. 

A fost lansată și o petiție online prin care s-a cerut excluderea prevederii date din Hotărârea Comisiei: 

„Rugăm insistent ștergerea cuvântului „primare” din  punctul 7 al Hotărîrii nr.29 din 12.03.2021, pentru a nu obliga copiii claselor primare să poarte mască în timpul orelor în școli sau în orice alte unități publice sau private de învățământ (cum ar fi after-school-uri sau unități specializate de educație pentru minori).
Motivele noastre sunt:
– Copii claselor primare sunt prea mici pentru o asemenea responsabilitate
– Nu există NICI un studiu care să demonstreze eficacitatea purtării măștii la copii;
– Există, pe de altă parte, multe studii care arată că, purtatul măștii pe termen lung afectează irigarea creierului și a organelor cu oxigen, afectând drastic puterea de concentrare și de a învăța;
– Purtarea măștii mai mult de 10-15 minute generează dezvoltarea de bacterii și micro-organisme în zona orală-bucală al căror efect este daunător sănătății;
– Copii sunt mult mai expuși la aceste riscuri fiind mult mai sensibili decât adulții;

ORICE SEMNATURĂ CONTEAZĂ!
UNIȚI PUTEM REUSI!” se spune în petiție. 

Până la moment, aceasta a fost semnată de peste o sută de persoane. 

Ce spun mămicile

Am discutat azi cu 2 mame care ăși așteptau copii să iasă de la ore. 

„Copii sunt prea mici ca să poată conștientiza purtarea măștii corect, și profesoara este cumva obligată ca sa aibă grijă ca copii să poartă această mască corect. Copii acum sunt nevoiți să poartă aceste măști în instituție, iar venind acasă se plâng că se simt foarte rău. Cinci luni am învățat în regim normal cu prezența de 100% a copiilor, cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în clasa noastră nu au fost. S-au respectat normele, mâncau în clasa lor, totul a fost bine până acum” ne-a declarat Lucia.

Pe de altă parte, Stela, ne-a spus că vestea privind obligativitatea purtării măștilor pentru copii claselor primare, majoritate părinților au primit-o negativ. 

„Nu sunt date statistice privind bolnavii de COVID să arate numărul copiilor bolnavi de COVID-19. Copii care au probleme de sănătate cum ar fi astmă, devizție de sept nazal, cum are copilul meu, nu este recomandabil să poate mască. După 8 ore de lecții în mască, copilul meu a ieșit și tremura tot corpul. următoare zi am hotărât să nu-l duc la scoală” ne-a declarat Stela.

Ce spun autoritățile

Solicitat telefonic, Vladimir Calmîc, președintele Comisiei Extraordinare în Sănătate Publică raională Cahul ne-a declarat că această măsură a fost adoptată temporar, reieșind din situația că din 16 martie, elevii au revenit din vacanța de primăvară și astfel autoritățile s-au asigurat că nu vor apărea focare în școlile primare.   Astfel, până în ziua de vineri, sunt monitorizate cazurile de îmbolnăvirii, și incidența în rândul copiilor. 

„Ședința Comisiei Extraordinare în Sănătate Publică a raionului Cahul are loc de două ori pe săptămână, iar vineri urmează să adoptăm hotărârea de a elimina această obligativitate, mai ales că nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în școli” ne-a declarat Vladimir Calmîc. 

Vineri, directorii instituțiilor de învățământ din raionul Cahul vor primi o circulară internă de la Direcția Generală Educație cu specificarea noilor reguli. 

Articole similare