Publică un anunț
piatasud.md

Cahul și Ungheni — regiunile (re)descoperite în cadrul unui forum național

Cahul și Ungheni — regiunile (re)descoperite în cadrul unui forum național

Recent la Chișinău a avut loc Forumul național „Descoperă regiunile Cahul și Ungheni”. Scopul primordial al evenimentului a fost promovarea potențialului economic și turistic a regiunilor Ungheni și Cahul și, totodată, să se îmbunătățească percepția internă și internațională despre acestea, ca fiind două cele mai dinamice regiuni ale Republicii Moldova.

Forumul a fost organizat cu sprijinul Programului finanțat de Uniunea Europeană „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

Agenda evenimentului a inclus acordarea de certificate de grant pentru sectorul privat și clusterele din regiunile Cahul și Ungheni în valoare de peste 720.000 euro. Conform Programului EU4Moldova: Regiuni cheie, asistența financiară pentru clustere și sectorul privat este direcționată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii, toate acestea contribuind la crearea de noi locuri de muncă și la sporirea atractivității regiunilor pentru noi investiții.

„Asistența acordată de Uniunea Europeană regiunilor Ungheni și Cahul din Moldova le face mai atractive pentru localnici, turiști și investitori care își înființează companii aici. Recentele concursuri de granturi, organizate ca parte a programului ‘EU4Moldova: Regiuni-cheie’ pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru clustere au atras peste 100 de cereri, demonstrând un interes sporit din partea antreprenorilor din ambele regiuni de a investi și de a-și dezvolta afacerea, ceea ce va contribui la crearea de noi locuri de muncă și noi oportunități de creștere economică a regiunilor. Încurajez sectorul privat, societatea civilă și autoritățile locale din ambele regiuni să păstreze elanul și să rămână implicați activ în procesul de transformare a Ungheni și Cahul în regiuni prospere, care vor avea un rol important în contextul statutului actual al Moldovei de țară candidată la UE”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova în timpul ceremoniei de înmânare a certificatelor de grant.

„Apreciem eforturile comunității locale de afaceri din Ungheni și Cahul, care au rezistat tuturor provocărilor de sănătate, securitate, energie și economice în aceste vremuri critice. Sunt impresionată de tenacitatea și curajul antreprenorilor din aceste două regiuni care și-au păstrat determinarea fie de a lansa noi afaceri, fie de a le dezvolta pe cele existente, fie de a construi noi forme de parteneriat. Prin acest program, ne-am angajat să dezvoltăm în continuare economiile regiunilor, să creăm noi locuri de muncă și să atragem investiții”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni oferite în perioada 2020-2024 în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” va fi de aproximativ 1,7 milioane de euro. Valoarea totală a granturilor destinate clusterelor din regiunile Cahul și Ungheni este de 800.000 euro.
Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Articole similare