Publică un anunț
piatasud.md

FOTO// Cahul sprijină Ucraina până la capăt

FOTO// Cahul sprijină Ucraina până la capăt

Exact un an în urmă, pe 24 februarie 2022, a început războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Un an în care aproape 750 de mii de refugiați au traversat granița în Republica Moldova, dintre care peste 100 de mii au rămas în Republica Moldova.

Asociația obștească Ophelia este o organizație feministă care respinge orice formă de control, dominare și violență, inclusiv războiul.  Astăzi suntem aici pentru că suntem solidare cu toți oamenii din Ucraina care, de un an de zile, luptă pentru a-și păstra libertatea. Suntem solidare cu cetățenii noștri care au sărit în ajutor, împreună dăm dovadă de o empatie fără margini. Noi femeile suntem o voce forte împotriva acestui război … căci pe timp de război crește fenomenul violenței asupra femeilor. Suferă cel mai mult copii noștri… Noi le dăruim viață și vrem să le oferim o copilărie liniștită, veselă, plină de dragoste. Copilăria lor nu trebuie să fie marcată de frică și război, a susținut Victoria Lungu, Director executiv AO Ophelia.

Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul: Este un an de la declanșarea acestui război care este o tragedie nu doar pentru o țară, ci este o tragedie la nivel mondial. Doresc să menționez precum că și noi condamnăm clar această agresiune a Federației Ruse asupra Ucrainei. Unii se tem să vorbească despre război, dar avem zeci sau chiar sute de mii de oameni care suferă de pe urma acestuia. Consider că toată comunitatea internațională știe că orice problemă poate fi rezolvată pe cale pașnică, astfel încât oamenii să nu sufere. Mulțumesc colegilor, asociațiilor obștești, bisericilor și tuturor cetățenilor din muncipiul Cahul că au sărit în ajutor. Au susținut femeile, tinerii și copii în aceste clipe grele și continuă să o facă. Să ne rugăm să fie pace în Republica Moldova și în intreaga lume. Acum, lumea pașnică trebuie să fie mai unită ca niciodată. Iar ucrainenii care se află în Cahul, pot fi siguri că și în continuare vom fi alături.

Poporul Ucrainean este deosebit de recunoscător cetățenilor din Republica Moldova și din întreaba lume care au deschis ușa caselor lor pentru noi în aceste clipe grele. Vă dorem să ajungeți niciodată în situație similară, să aveți parte de cer senin și pașic, familiile să vă fie mereu unite și împreună, prietenii adevarați să vă înconjoare. Noi o să ținem minte mărinimia voastră, a spus Lilia Boicenco, refugiată din Herson, Ucraina.

Activitatea a fost organizată de Asociația Obștească Ophelia și susținută financiar de Primăria municipiului Cahul, în contextul împlinirii unui an de la începutul războiului din țara vecină.

Articole similare