Publică un anunț
piatasud.md

Cahuleancă exploata în Italia compatrioate din Moldova. Îți lua până la 70% din fiecare salariu al badantelor /VIDEO

Cahuleancă exploata în Italia compatrioate din Moldova. Îți lua până la 70% din fiecare salariu al badantelor /VIDEO

Ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al INI,  de comun cu procurorii PCCOCS, anunță reținerea unei femei din Cahul pentru exploatarea prin muncă a peste 10 îngrijitoare din Moldova, inclusiv în sudul Italiei, în 2017-2023.

Femeia este din Cahul și are vârsta de 42 de ani, iar anterior a muncit și ea câțiva ani ca îngrijitoare de bătrâni, în același stat. Femeile traficate au vârste cuprinse între 30 și 70 de ani. Atunci când le comunica oferta de muncă, femeia le promitea un salariu de până la 800 euro lunar. În realitate, la sosire în Italia, acesta primeau mai puțin – unele din ele și a câte 200 euro pe lună, așa cum bănuita își oprea o parte din bani ca remunerare-surpriză pentru faptul că le-a găsit de lucru.

Mai mult, acestea erau exploatate și prin încălcarea orarului de muncă fără compensarea financiară a timpului suplimentar lucrat, precum și lipsa contractelor de muncă. Iar atunci când acestea depășeau durata legală de trei luni de ședere în Italia, la pachet să adăuga și amenințarea prin denunțarea lor autorităților.

Prin urmare, după sesizarea autorităților din Italia de către una din victime, acestea au formulat o cerere de asistență juridică către procurorii din Moldova. Astfel, investigațiile au loc în cadrul echipei comune formate din procurorii PCCOCS și autoritățile de drept din Italia, timp în care femeia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

După reținerea acesteia, urmare a demersului depus de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), magistrații i-au aplicat măsura arestului la domiciliu. Totuși, procurorii au contestat măsura la Curtea de Apel Chișinău, în vederea aplicării arestului preventiv solicitat inițial, astfel încât aceasta să nu-i influențeze pe ceilalți membri ai grupului infracțional, care urmează să fie trași la răspundere.

Articole similare