Publică un anunț
piatasud.md

Campania de promovare a carierei didactice „Profesori buni, țară prosperă. Alege să devii profesor!” a ajuns la Cahul

Campania de promovare a carierei didactice „Profesori buni, țară prosperă. Alege să devii profesor!” a ajuns la Cahul

Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova cu susținerea Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene a continuat la Cahul, în regiunea de sud a Republicii Moldova, în incinta Universității de Stat „B.P.Hasdeu” campania de popularizare a profesiei didactice și de promovare a instituțiilor pedagogice.

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, prezent la eveniment, a vorbit despre importanța profesiei de pedagog, aceasta fiind fundamentală pentru educarea profesioniștilor și viitorilor cetățeni ai Republicii Moldova.

„Pentru a avea un stat dezvoltat trebuie să avem un sistem de educație foarte bine pus la punct. Țara se va dezvolta și în dependență de faptul cum vom putea crește calitatea educației. Țara are nevoie de profesori, Școlile noastre au nevoie de profesori, copiii au nevoie de profesori foarte buni, care să-i ghideze în devenirea lor personală. Guvernul Republicii Moldova conștientizează această necesitate și venim cu un șir de măsuri pentru a îmbunătăți lucrurile din perspectiva condițiilor care le creem pentru profesori, prin care mecanisme de susținere și de atragere a tinerilor în profesie le dezvoltăm” a menționat Anatolie Topală, MInistrul Educației și Cercetării. 

Totodată, Anatolie Topală a enumerat facilitățile pentru tinerii specialiști care ajung să activeze în instituțiile de învățământ din țară. Printre acestea se numără indemnizația de 120 mii de lei, care se achită în primii 3 ani de activitate. Absolvenții colegiilor primesc o indemnizație de 96 mii de lei în primii 3 ani de activitate. De asemenea, în primii 3 ani de activitate, tinerii specialiști beneficiază de reducerea normei didactice, compensații pentru servicii comunale. Un cadru didactic tânăr este ajutat în activitatea sa de un mentor cu experiență. 

„Dorim să dezvoltăm aceste facilități care le are un tânăr, dorim sa extindem această susținere pe 5 ani și să dăm indemnizația într-o singură tranșă, ca tânărul să o poată utiliza mai eficient. Pe parcursul studiilor, cei care activează la profilul pedagogic beneficiază de locuri în cămine, beneficiază de burse mai mari decât la celelalte specialități. Țara are nevoie de profesori foarte buni. Este o activitate care va fi foarte întrebată în perioada următoare. Este o activitate nobilă, foarte responsabilă și onorabilă. Eu vă îndemn sa alegeți să deveniți profesori” a mai adăugat ministrul. 

La cele trei paneluri de discuții cu studenții de la specialitățile pedagogice, cu tinerii specialiști debutanți și cu profesorii, câștigători ai Concursului „Pedagogul Anului” viitorii specialiști s-au putut familiariza atât cu oportunitățile de formare profesională în domeniul „Științe ale educației”, cât și cu facilitățile pentru studenții de la această disciplină, dar și cu avantajele la absolvire și la angajare.

Olesea Cigolea este profesoară la gimnaziul din s. Porumbreni, raionul Cimișlia. Anul acesta a fost nominata la titlul de cel mai bun profesor/profesoară. 

„Dacă investești în tine și te dezvolți profesional, ești un exemplu bun pentru elevii tăi, atunci ai și tu succes alături de ei. Trebuie să-ți prioritizezi valorile. Dacă prioritar îți pui valoarea  materială, nu aștepta că o să ai succes. Valoarea primordială ar trebui să fie patria, familia. Nu în zadar se spune: omul sfințește locul. Sfințiți locul unde veniți, alegând această profesie, făcând schimbarea în localitatea voastră” a declarat Olesea Cigolea.

Elena Vorotneac este profesoară la Liceul V. Alecsandri din Chișinău și profesoara anului 2022. Pentru a atrage elevii, a făcut jocuri interactive pe Tik Tok și i-a provocat pe copii să citească și să reprezinte un personaj. 

„Eu foarte multe lecții învăț de la elevii mei, nu doar ei de la mine. Învăț multe tehnologii moderne. Dacă spune cineva că școala este în antichitate, nu este adevărat. Un profesor bun este mereu în pas cu cerințele actuale, căci altfel nu poți să reziști. Am să pun zilele acestea pe Facebook filmele realizate de elevi, ei au studiat miturile populare și au făcut filme. Educația nu stă niciodată pe loc” a declarat Elena Vorotneac. 

Maria Pădure a absolvit Colegiul Iulia Hasdeu din Cahul, apoi a urmat studiile la Universitatea de Stat din Cahul. S-a întors la colegiu deja în calitate de tânără specialistă. A vorbit despre beneficiile pe care le-a avut datorită faptului că a devenit profesoară, dar și rezultatele pe care le-a obținut în această funcție.

„Eu mi-am făcut alegerea, am ales să fac ceea ce-mi place, am ales să fac ce-mi aduce satisfacție. Voi, cei care vă gândiți ce să faceți, îndemnul meu este să alegeți să faceți ceea ce vă place, ceea ce vă este în inimă, vă este drag și doar așa o să aveți rezultate, rezultate frumoase”  a declarat  Maria Pădure. 

Irina este originară din raioanele de nord a Moldovei. După absolvirea colegiului s-a stabilit în raionul Taraclia, unde a și continuat studiile la universitatea din oraș. Acum este profesoară de Limba și Literatura Română. 

„Sunt dintr-o familie rusă, am învățat limba la gimnaziu, colegiu, mi-a venit o idee să fiu de folos celor din jur, să pot lucra la instituțiile de educație timpurie, gimnaziu. Am îndrăgit această specialitate – să fiu profesoară de Limba și Literatura Română. Trăind mai bine de 10 ani la sudul Moldovei, am înțeles că limba de stat are valoare și noi trebuie toți să o cunoaștem. Limba noastră este o comoară de preț” ne-a comunicat Irina. 

„În școlile de azi, în instituțiile de învățământ de azi se creează viitorul, viitorul societății, ori lumea se află în schimbare. Ziua de maine nu va mai fi ca ziua de azi, vom intra într-un nou tip de dezvoltare, o dezvoltare care va solicita oameni foarte bine pregătiți și cu abilități digitale foarte bine puse la punct. În momentul în care veți ajunge la clipa aia când trebuie să te decizi, în ajun de BAC să luați în calcul și acesta frumoasă meserie, meseria de pedagog. Eu vă garantez că niciodată nu o să vă plictisiți aici, permanent o să fiți în vâltoarea tuturor evenimentelor care se întâmplă în lumea contemporană, ori voi veți fi aceia care veți modela generațiile care vor conduce și modela această țară” a declarat Sergiu Cornea, rectorul Universității de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul. 

Evenimentul s-a încheiat cu activități în atelierele practice de prezentare a ofertelor educaționale de la instituțiile de învățământ superior și de la colegiile pedagogice. Potențialii viitori pedagogi au manifestat interes pentru programele educaționale. Elevii participanți la eveniment au primit materiale promoționale cu îndemnul „Profesori buni, țară prosperă. Alege să devii profesor” și au avut parte de un program artistic.

Campania de promovare a carierei didactice „Profesori buni, țară prosperă. Alege să devii profesor!” va continua în nordul țării, la Bălți.

Articole similare