Publică un anunț
piatasud.md

Carabinierii și jandarmii români vor implementa în comun un proiect transfrontalier// VIDEO

Carabinierii și jandarmii români vor implementa în comun un proiect transfrontalier// VIDEO

Îmbunătățirea nivelului de pregătire şi de intervenţie a personalului implicat în asigurarea şi restabilirea ordinii publice, precum şi în prevenirea şi intervenţia în cadrul acţiunilor antiteroriste este scopul unui priiect implementat în comun de către inspectoratul General de Carabinieri și Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Dunărea de Jos” Galați. 

Lansarea proiectului a avut loc astăzi la Cahul. Principalele obiective ale acestuia sunt: Îmbunătățirea nivelului de pregătire a personalului structurilor partenere prin exerciții comune și transferul de bune practici; Creșterea capacităților operaționale ale structurilor de ordine publică ale partenerilor pentru a preveni amenințările cu impact transfrontalier; Creșterea siguranței și eficienței misiunilor de gestionare a mulțimilor.

Proiectul prevede organizarea și desfășurarea unui exercițiu comun ce va avea loc în județul Galați și are ca scop să ofere personalului celor doi parteneri posibilitatea de a-și armoniza tehnicile și tacticile de intervenție în legătură cu gestionarea acțiunilor comune în asigurarea și restabilirea ordinii publice în context transfrontalier”. Această activitate va include dotarea participanților cu echipamente speciale de intervenție și transport.

Totodată, vor fi elaborată o procedură de intervenție comună ce va include instituirea unui mecanism de intervenție comună a ambilor parteneri, astfel încât rezultatul operațiunilor să fie eficient și riscurile să fie reduse la minimum.

De asemenea va fi organizată campanie de informare în zonele de frontieră cu privire la obiectivele proiectului și la noile provocări transfrontaliere care pot afecta siguranța cetățenilor. Sesiunea de informare va consta din 4 evenimente, 2 în raionul Cahul și 2 în județul Galați, unde se va discuta cu cetățenii și vor fi distribuite  materiale informative.

Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Dunărea de Jos” Galați și Inspectoratul General de Carabinieri au în responsabilitate asigurarea ordinii publice la granița dintre Moldova și România, în special punctele de trecere Galați – Giurgiulești și Oancea – Cahul, dar și în zona de responsabilitate teritorială, care interferează cu posibile rute migratorii.

În contextul actual, în care ordinea publică și securitatea reprezintă un impact deosebit asupra nevoilor de securitate ale cetățenilor, este necesar ca ambii parteneri să fie bine pregătiți și dotați pentru a putea gestiona corect crizele din domeniul ordine publică la nivel transfrontalier, inclusiv prin dezvoltarea Companiei Cahul a Direcției regionale Sud a Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

Vedeți mai jos imagini video de la eveniment

Articole similare