Publică un anunț
piatasud.md

Caravana Drepturilor Omului la Cahul. Vezi cum s-a desfășurat evenimentul în prima zi

Caravana Drepturilor Omului la Cahul. Vezi cum s-a desfășurat evenimentul în prima zi

Astăzi a avut loc deschiderea Caravenei Drepturilor Omului 2024 la Cahul. Evenimentul a fost organizat de Avocatul Poporului în Parcul Central ,,Grigore Vieru” și urmează a fi desfășurat și pe parcursul zilei de mâine.

Evenimentul a început la ora 10:00 cu un cuvânt de felicitare din partea vice-primarului municipiului Cahul, Tatiana Romaniuc.

,,Vreau să apreciez Caravana Drepturilor Omului pentru faptul că a ajuns și la Cahul, capitala de sud a țării. Este important ca cetățenii să fie informați, informația fiind ca o armă în a-ți cunoaste drepturile și de a le apăra în caz de nevoie. Ne dorim ca cetățenilor să le fie lezate drepturile cat mai putin. Ăsta e un lucru foarte necesar pentru o țară civilizată si pentru o comunitate care tinde să păstreze un vector european. Mulțumim organizatorilor si ne dorim cât mai mulți participanți!”

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a venit și el cu un mesaj adresat publicului larg, menționând necesitatea organizării acestui eveniment pentru educarea civică a societății.

,,Scopul caravanei este de a sensibiliza populația în privința drepturilor omului. Noi, ca și instituție națională care protejează drepturile omului, și partenerii nostri, am venit aici ca sa fim mai aproape de comunitate, să auzim problemele oamenilor din comunitate, totodată să promovăm anumite mesaje de respectare a drepturilor omului, de incluziune a persoanelor refugiate și să aducem la un alt nivel raionul Cahul. Aducem mulțumiri Primăriei Cahul inclusiv pentru incluziunea refugiaților din Ucraina.”

Programul a fost continuat cu un flashmob ,,Uniți împotriva crimelor de ură!”, găzduit de Institutul de Reforme Penale.

,,La activitatea de astăzi, împreună cu Institutul de Reforme Penale, Centrul de Justiție Comunitară Cahul, Clinica Juridică Echitație Socială și Biroul de Probațiune din Cahul, vom desfăsura un flashmob cu tematica ,,Prevenirea infracțiunilor motivate de prejudecată”, a menționat Bagrin Svetlana, administratoarea Centrului de Justitie Comunitară Cahul

Între orele 11:00-16:00 s-au desfășurat o serie de activități interactive cu scopul de a familiariza cetățenii cu activitatea Ombudsman-ului.

,,Caravana a fost organizată pentru a ajunge mai aproape de oamenii din teritoriu, pentru că astfel de evenimente au loc regulat în Chișinău, dar în alte raioane ale țării mai putin. Este important ca lumea să ne cunoască, să cunoască despre mandatul, rolul, atribuțiile Avocatului Poporului, cum să ne sesizeze în cazul încălcării drepturilor lor, inclusiv a copiilor”, ne-a comunicat Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului

În cadrul caravanei, cu un mesaj de apreciere a venit și Svetlana Ciobanu, directoarea asociației obsesti ,,Pas cu Pas. Regiunea Sud” care ne-a confirmat importanța organizării evenimentului respectiv.

,,Considerăm activitatea foarte importantă. Într-o societate, fiecare persoană trebuie să își cunoască drepturile și obligatiile, doar atunci vom deveni o societate prosperă.”

În a doua zi a evenimentului, 3 iulie 2024, se planifică sedința de lucru la nivel raional a echipei Avocatului Poporului cu autoritățile locale. Întrevederea va avea loc la Consiliul Raional Cahul între orele 10:00-12:00.

După ora 13:00, Avocatul Poporului împreună cu echipa sa își planifică să efectueze vizite în teritoriu.

Caravana Drepturilor Omului reprezintă o campanie de informare și sensibilizare, organizată de Oficiul Avocatului Poporului (OAP) în parteneriat cu Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților Oficiului Avocatului Poporului în protecția și promovarea drepturilor persoanelor refugiate și altora” și Conisliul Europei în cadrul proiectului ”Sprijin pentru Oficiul Avocatului Poporului în Protecția Drepturilor Omului în Republica Moldova – Etapa I”.

Prin intermediul acestei caravane, Oficiul Avocatului Poporului își propune să crească conștientizarea și să promoveze respectul pentru drepturile omului și incluziunea socială, facilitând astfel integrarea persoanelor refugiate și angajând comunitățile locale în susținerea și apărarea drepturilor fundamentale ale tuturor membrilor societății.

Prin intermediul acestei caravane, Oficiul Avocatului Poporului își propune să crească conștientizarea și să promoveze respectul pentru drepturile omului și incluziunea socială, facilitând astfel integrarea persoanelor refugiate și angajând comunitățile locale în susținerea și apărarea drepturilor fundamentale ale tuturor membrilor societății.

Autoare: Bianca Gorlenco

Articole similare