Publică un anunț
piatasud.md

Care sunt cele mai importante dispoziții ale primarului din luna mai

Care sunt cele mai importante dispoziții ale primarului din luna mai

În luna mai, Primarul municipiului Cahul a emis 78 de dispoziții dintre care: Dispoziții din domeniul administrației publice locale – 18; Dispoziții din domeniul buget și finanțe – 10 ; Dispoziții din domeniul raporturilor de serviciu – 27 și o dispoziție în domeniul construcțiilor.

Analizând dispozițiile publicate pe site-ul actelocale.gov.md identificăm un șir de acte care ar reprezenta un interes sporit pentru cetățeni.

Bani publici pentru combaterea pandemiei

Printre principalele dispoziții ale primarului mun. Cahul din luna mai vizează alocarea de fonduri și suport logistic pentru personalul care a fost implicat în combaterea pandemie de COVID-19. Suport din partea primăriei Cahul au primit și cetățenii.

Astfel, la data de 7 mai, primarul emite o dispoziție (nr. 170) prin care se alocă 45 mii lei din Fondul de Rezervă a bugetului municipal pentru procurarea produselor alimentare pentru  repartizarea către familiile social-vulnerabile din mun. Cahul.

La 11 mai, prin dispoziția nr. 178 se dispune alocarea a 10165 lei pentru organizarea recepției medicilor și asistenților medicali sosiți din România pentru a oferi suport specialiștilor locali în combaterea pandemie. Banii alocați au fost distribuiți pentru diplome (4000 lei); cadouri (2000 lei) și recepția oficială (4165 lei).

De menționat că echipa română formată din 7 medici și 2 asistenți medicali a început activitatea în cadrul Spitalului raional Cahul la 1 mai, activând 2 săptămâni în cadrul IMSP Spitalul raional Cahul, acordând ajutor colegilor din Cahul.

Prin dispoziția nr. 188 din 18 mai 2020 și nr. 196 din 28 mai 2020, Primăria mun. Cahul acordă mijlocul de transport de  tip micro-bus pentru transportarea angajaților IMPS Spitalul raional Cahul la locul de muncă. Autoturismul a fost acordat până pe 30 iunie, primăria Cahul asumând-uși toate cheltuielile aferente.

Bani pentru Ziua Europei și Ziua Internațională a Copilului

La 8 mai, prin dispoziția nr. 174 sunt  alocați 6600 lei pentru organizarea acțiunilor dedicate Zilei Europei la Cahul. Banii au fost alocați pentru  tricouri, baloane și servicii filmare.

Dispoziția nr. 197 din 29 mai 2020 prevede alocarea a 2575 lei pentru organizarea Zilei Internaționale a Copilului, modul de utilizare a banilor nefiind specificat în dispoziția în cauză.

Concedieri și delegări în Consiliile de administrare a societăților fondate de Consiliul municipal.

În luna mai, a fost concediată Directoarea Casei de Cultură din s. Cotihana, mun. Cahul (dispoziția nr. 178-i din 4 mai 2020), dar și delegați 2 specialiști din cadrul aparatului primăriei în cadrul Consiliilor de Administrare a S.A. Apă Canal Cahul și S.A. Rețele Termice Cahul.

Astfel, în cadrul Consiliului de Administrare a S.A. Apă Canal Cahul a fost delegat Guglea Dionis, iar în cadrul Consiliului de Administrare a S.A. Rețele Termice Cahul a fost delegată Brînză Snejana.

De asemenea, în luna mai, Primaul mun. Cahul a emis un șir de dispoziții cu impact pentru cetățeni.

La 7 mai, este emisă dispoziția nr 172 prin care este creat Grupul de lucru în vederea implementării „Programului Național de Dezvoltare a Polilor de Creștere Economică”. În cadrul grupului de lucru au fost incluși atât specialiștii din cadrul Primăriei Cahul, cît și reprezentanți ai mediului asociativ  și a businessului local.

Totodată, la data de 18 mai (dispoziția  187) a fost prelungită suspendarea activității în instituțiile de învățământ preșcolar din mun. Cahul până la data de 30 iunie 2020. Cu toate acestea, autoritatea locală dispune calcularea salariilor angajaților instituțiilor în mărime de 100% pe perioada suspendării activității.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare