Publică un anunț
piatasud.md

Casa Ucraineană a fost inaugurată la Chișinău

Casa Ucraineană a fost inaugurată la Chișinău
© sursa: NCUM

Casa Ucraineană a fost inaugurată la Chișinău în ajunul marcării pe 24 august a Zilei Independenței Ucrainei. Este prima instituție de acest gen de pe teritoriul Republicii Moldova menită să ofere sprijin ucrainenilor refugiați din calea războiului. La eveniment au participat ambasadori, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, cetățeni ucraineni care s-au integrat în societatea din țara noastră, informează MOLDPRES.

Casa Ucraineană este primul spațiu pentru societatea ucraineană creat chiar de ucraineni, a menționat la deschiderea evenimentului Dmitry Lecarțev, președinte Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova. „Deschizând ușile primei Case Ucrainene din Chișinău, deschidem cale către un spațiu de solidaritate și sprijin, siguranță și confort, dezvoltare și oportunități pentru comunitățile ucraineană și moldovenească, care au găsit multe puncte comune în urma războiului”.

„Deschiderea Casei Ucrainene din Chișinău a fost un vis de neatins pentru comunitatea noastră de mulți ani. Tocmai de aceea, în scurta existență a acestui spațiu, am reușit să oferim sprijin pentru mii de refugiați din Ucraina și membri ai comunității locale. În Casa Ucraineană, aceștia au acces la oportunități de angajare, asistență psihologică și juridică, educație, realizare creativă, noi cunoștințe și abilități, oportunități de a-și apăra interesele și de a fi auziți”, a declarat Lecarțev.

Svetlana este mamă a doi copii. Acum un an, femeia împreună cu copiii săi s-a refugiat în Republica Moldova din orașul ucrainean Dnepr. „Suntem foarte bucuroși să ne aflăm în Republica Moldova, vă mulțumim pentru că ne-ați primit. Le aduc mulțumiri tuturor celor care ne-au ajutat și ne-au susținut. Am venit cu două rucsacuri și cu o valiză. Casa Ucraineană este o parte din noi, din sufletul nostru, a inimii noastre, unde noi ne putem simți în siguranță, confortabil, putem fi noi înșine, fără să ne temem de ceva. No știm că aici sunt oamenii noștri și simțim o căldură sufletească, ne simțim bine”, a spus Svetlana, solicitată de MOLDPRES.

Casa Ucraineană a fost inaugurată cu sprijinul NHCR și UNICEF Moldova. Este o inițiativă de succes, a apreciat Lecarțev, care a menționat totodată eforturile Asociației Profesorilor Școlilor Ucrainene și a Ministerului Educației și Cercetării privind depășirea unor provocări legate de educația în limba maternă pentru copiii ucraineni.

„Este un proiect foarte important pentru ucraineni, în special dacă mă refer la aspectul moral. Această instituție va ajuta ucrainenii să se integreze  în societatea din Republica Moldova. Când venisem acum doi ani în Republica Moldova, mulți copii ai ucrainenilor refugiați nu frecventau școala. A fost inițiativa mea să creăm aceste oportunități de învățare online pentru copiii din teritoriile ocupate. Fiecare copil învață în școala lui din Ucraina, face studii la distanță, dar desigur că îi lipsește socializarea, ceea ce de fapt oferă o școală clasică, oferă educație”, a declarat Irina Grinskaia, pedagog, facilitator al laboratorului electronic, asistentă în cadrul claselor electronice.

„Atunci când vorbim despre casă, întotdeauna avem niște sentimente foarte calde, avem sentimentul de locul unde pe noi ne așteaptă, unde putem soluționa problemele noastre, locul unde sunt cei mai apropiați oameni. Aș dori să feliciti inițiatorii și pe cei care au contribuit la realizarea acestui vis – un vis al comunității ucrainene din Republica Moldova. este casa unde se vor întâlni ucrainenii. Sunt ferm convins că ucrainenii sunt un popor foarte primitor, gospodari, de aceea aici se vor regăsi și moldovenii și alte etnii care locuiesc în Republica Moldova. ne dorim ca acest loc să fie un loc de comunicare interetnică, un loc unde cei care vor veni vor găsi susținerea necesară”, a declarat la deschiderea evenimentului Veaceslav Reabcinschi, directorul general al Agenției Relaţii Interetnice.

Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a remarcat spiritul european al acestui proiect, ceea ce înseamnă „armonie interetnică și dragoste pentru pace”. „Casa Ucraineană este o ancoră de stabilitate și bună înțelegere pentru cei care s-au refugiat din calea ororilor războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Este un loc de refugiu, liniște și pace unde etnicii ucraineni se pot conecta la tradiții și unde noi putem învăța despre cultura ucraineană. Spiritul european se simte si aici, căci a fi european înseamnă să acorzi și să primești respect, spiritul european înseamnă armonie interetnică și dragoste pentru pace”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu. 

Toți oaspeții Casei Ucrainene au fost poftiți în interior să vadă cum este amenajată această instituție gândită și concepută cât mai aproape de sufletul ucrainenilor. În cadrul Casei există un atelier de croșetare a îngerașilor după vechea tradiție a ucrainenilor. De asemenea, oaspeții au asistat la un master-class al gospodinelor ucrainence care au gătit colțunași.

Articole similare