Publică un anunț
piatasud.md

Cât de implicate sunt femeile în procesul decizional, în municipiul Cahul

Cât de implicate sunt femeile în procesul decizional, în municipiul Cahul

În acest an, la Cahul, a fost prezentat un studiu privind implicarea femeilor în procesul decizional din municipiul Cahul, realizat de echipa A.O. AZI, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”. 

Studiul a oferit răspunsuri la mai multe întrebări, cum ar fi: care este rolul femeilor în cadrul autorităților publice locale; care este gradul de implicare al femeilor/fetelor în cadrul activităților de consultare a populației; cât de mult sunt  implicate femeile/fetelor în procesul bugetar și decizional local; cum putem îmbunătăți implicarea femeilor/fetelor în procesul decizional din mun. Cahul? 

Conform datelor colectate de la Primăria Cahul, numărul de angajați ai instituției este de 44 de femei și 17 bărbați. La nivel de conducere a Primăriei Cahul, în funcția de primar, cahulenii au ales un bărbat, Nicolae Dandiș. Cu toate acestea, ambele funcții de viceprimar sunt deținute de femei: viceprimarăa Tatiana Romaniuc și viceprimara Stella Bădin. O funcție de viceprimar este vacantă. 

„Este o realitate – cele mai multe funcții, în cadrul Primăriei muncipiului Cahul sunt deținute de către femei și cred că e bine. Pe de altă parte, în primărie sunt multe funcții vacante și nu sunt doritori de a le ocupa – nici femei,  nici bărbați. Munca în cadrul unei administrații publice locale, cum este Primăria municipiului Cahul, nu este ușoară, deseori sunt ore lucrate supraprogram, iar salariul de bugetar este așa cum este. Eu le mulțumesc tuturor membrilor echipei primăriei pentru ceea ce fac, iar pentru mine, ca primar, nu contează genul angajatului/tei, contează implicarea, atitudinea și interesul față de problemele cetățenilor”, a menționat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul.

Dacă primarul este bărbat, atunci din totalul de 15 angajați ai primăriei – funcționari publici, doar unul este bărbat, iar în contabilitatea primăriei Cahul activează doar femei.

„Am dorit să vedem care este situația reală la capitolul gender în cadrul Primăriei Cahul și a Consiliului municipal Cahul. O analiză amplă ar permite pe viitor să fie dezvoltate politici locale și strategii de dezvoltare a localității, care ar aborda direct necesitățile bărbaților și ale femeilor din localitate. Analiza preliminară ne demonstrează că la capitolul asigurării echilibrului de gen în Primăria Cahul mai este mult de lucru. În prezent, mai mulți angajați sunt femei”, a declarat Tatiana Seredenco, Directoarea Executivă a A.O. AZI, Cahul. 

Chiar dacă legislația națională prevede că pe listele electorale este necesar de păstrat un echilibru de gen 60% la 40%, în Consiliul municipal Cahul, la moment, activează doar cinci femei din numărul total de 27 de aleși locali (circa 18%).  

Autorii studiului au făcut și un sondaj în rândul cetățenilor mun. Cahul, întrebând care este cauza numărului mic de femei în Consiliu. 

Răspunsurile cahulenilor au punctat câteva aspecte principale din care cauză implicarea femeilor este una scăzută: participarea lor nu este considerată importantă; lipsa de timp a femeilor, generată dese ori din cauza redistribuirii neechitabile a muncii casnice; bărbații sunt mai interesați de politică decât femeile. 

Alte versiuni înaintate de public au fost: stereotipurile; faptul că partidele politice nu promovează femeile în funcții de conducere și ideea că listele pentru alegerile locale sunt completate în defavoarea femeilor.

Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene. 

Articole similare