Publică un anunț
piatasud.md

Proiect de lege. Ce amenzi riscă cei ce își vor „vinde” votul

Proiect de lege. Ce amenzi riscă cei ce își vor „vinde” votul
© colaj de Ziuadeazi.md cu poza de la fcafotodigital/iStockphoto

Între 25 și 37,5 mii de lei poate fi amenda pentru pretinderea, acceptarea sau primirea bunurilor în scopul favorizării sau defavorizării unui candidat politic. Proiectul de lege urmează a fi votat în parlament.

Extras din prevederile articolului 47.1 din Codul contravențional al Republicii Moldova:
„Pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor de bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, produse alimentare, servicii ori de alte foloase in perioada campaniei electorale, in ziua precedentă zilei alegerilor sau în ziua alegerilor în scopul îndeplinirii unor acțiuni în favoarea unui anumit concurent electoral sau în defavoarea altui concurent electoral, se sancționează cu amenda de la 500 la 750 unități convenționale.”

Este de notat că e permisă acceptarea materialelor și obiectelor de agitație electorală, atât timp cât ele sunt achitate din fondul electoral, poartă numele și prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenților electorali, precum: afișe, pliante, cărti poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, cutii de chibrituri, insigne, ecusoane, CD-uri, DVD-uri, suporturi de stocare USB, fanioane, steaguri, cărți, pungi, tricouri, chipiuri, eșarfe, fulare, a căror valoare pentru o unitate nu depășește două unități convenționale (100 lei).

Proiectul legii privind modificarea Codului Contravențional nr.218/2008 a fost elaborat de către un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova in condițiile art. 73 din Constituție și art. 47 din Regulamentul Parlamentului, aprobat prin Legea nr.797/1996.

Articole similare