Publică un anunț
piatasud.md

Ce fac instituțiile de stat pentru a atrage specialiști și a-i menține fericiți

Ce fac instituțiile de stat pentru a atrage specialiști și a-i menține fericiți
© Recruitment concept. Idea of choosing a candidate to hire. Human resources management. Flat line vector illustration

Conceptul de resurse umane a apărut pe la începutul secolului XIX, ca rezultat al Revoluției Industriale. Spre sfârșitul secolului XX, termenul capătă o nuanță mai umană, când, pe fundalul unei evoluții a transporturilor și comunicațiilor, corporațiile încep să vadă angajații ca active.

Astfel, se înrădăcinează ideea că managementul resurselor umane este sinonim cu buna funcționare a unei corporații. De regulă, acest concept nu este specific doar corporațiilor și companiilor mai mici, dar și instituțiilor de stat.

În Republica Moldova, indiferent dacă e vorba de companii private sau de stat, domeniul de gestionare a resurselor umane nu este prea dezvoltat. Astfel, de multe ori, departamentele specializate se ocupă mai mult cu aspectele legale de angajare, concediere, remunerare, etc., chiar dacă, prin lege, departamentele de resurse umane ale instituțiilor de stat au mai multe atribuții.

Pentru a înțelege care ar fi obiectivele angajatorilor atunci când recrutează personal și cum să-și mențină angajații motivați, am discutat cu Marina Șvidki, specialistă în resurse umane și fondatoarea unei companii care oferă servicii de management și consultanță în acest domeniu.

Deficitul de cadre și cum se recrutează angajații

Cea mai mare „corporație” sau, mai precis, cel mai mare angajator în Republica Moldova este în continuare statul. La sfârșitul lui 2021, procentul angajaților la stat era de 40% din numărul total al acestora. Totuși, în prezent, statul are peste 14 mii de funcții vacante, iar acest număr nu are cum să scadă întrucât autoritățile au pus moratoriu la angajări „în scopul unei gestionări mai bune a resurselor financiare disponibile și a direcționării lor spre domeniile prioritare”.

Pentru a angaja mai mulți specialiști în domeniu, pe lângă concursurile de angajare, unele autorități moldovenești stabilesc acorduri de colaborare cu diferite instituții de învățământ superior. De exemplu, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) colaborează cu Departamentul Drept penal și Facultatea de Drept a USM și desfășoară campanii de recrutare printre studenții cu profil specific activității instituției, oferindu-le perspectiva unei potențiale angajări.

Astfel, potrivit unui răspuns trimis de instituție, „studenții cu profilul drept din cadrul USM participă la diverse activități de informare, dar și de instruire, organizate sub egida Autorității Naționale de Integritate și desfășurate la sediul Autorității, cu participarea nemijlocită a inspectorilor de integritate în calitate de formatori”. Totodată, ANI are și un program de informare și, eventual, de recrutare prin intermediul studenților la științe ale comunicării, care sunt interesați de investigațiile jurnaliste și modalitățile de sesizare a ANI.

Despre salariu și motivație, continuă să citești pe Moldova.org

Articole similare