Publică un anunț
piatasud.md

Cei mai buni producători ai vinului de casă din raionul Cahul au fost premiați

Cei mai buni producători ai vinului de casă din raionul Cahul au fost premiați

Camera de Comerț și Industrie a Moldovei a organizat un concurs pentru a afla cine produce cel mai bun vin de casă. La acest concurs, au participat unsprezece producători, care au prezentat douăzeci de probe de vin de casă, de diferite soiuri.

„Astăzi la eveniment, împreună cu partenerii noștri, cu partenerii camerei, cu unii membri din comisie, ne-am propus să felicităm învingătorii primei etape și le-am pregătit un mic trofeu și câte o diplomă pe care o să o admire și cu care să se mândrească că au luat un loc de onoare.”, spune doamna Olga Pereverzev.

Condițiile de participare la acest concurs au fost foarte simple: vinul trebuie să fie pregătit în condiții de casă; nu trebuie să aibă adaosuri și trebuie să corespundă anumitor criterii: culoare, miros, gust ș.a.

„Câteva săptămâni în urmă a fost în vizită un vinificator din Italia care a rămas surprins de calitatea vinurilor noastre, și eu i-am spus: ”La voi crește vița pe piatră, dar la noi pe pământ natural, și gusturile toate le face pământul, care este foarte bun, și oamenii sunt buni, și vinurile se fac bune. Fiecare vinificator are un secret după care prepară vinul, dar cel mai important este să ai răbdare și să fii cumpătat.”, povestește domnul Ion Agafiță.

Toate probele au fost codificate și evaluate de către o comisie de experți, reprezentanți ai raioanelor Taraclia, Cahul și Cantemir. Aceștia au apreciat vinurile conform criteriilor de evaluare și au determinat șapte învingători, care au fost înaintați la etapa a II-a.

„Vinurile noastre sunt vinuri corpolente și expresive, ce pot fi asemuite cu vinurile Toscane”, spune Nicolae Minciună, vinificator Domeniile Pană, care a fost prezent la evenimentul de decernare a trofeelor.

Fiecare învingător a luat un loc de frunte pe o anumită categorie.

  • Ion Agafiță, s. Burlacu – învingător la categoria – vin roșu din soiuri tehnice ”Cabernet Merlot” și categoria vinuri licoroase, vinul ”Muscat Iantarnîi”;
  • Ilie Știrbeț, s. Văleni – învingător la categoria – vin din soiuri autohtone, vinul ”Alb de Suruceni”;
  • Andrei Luncă, mun. Cahul – învingător la categoria – vin din soiuri autohtone, vinul alb ”Feteasca Regal Sauvignon” și categoria – vin roșu din soiuri tehnice, vinul ”Cabernet Sauvignon”;
  • Nicolae Lungu, s. Larga Nouă – învingător la categoria – vin din soiuri tehnice ”Muscat”;
  • Antip Nichiforeac, mun. Cahul – învingător la categoria – vin din soiuri tehnice, vin din soiul ”Muscat Sauvignon”.

„Noi suntem o suntem o regiune unde se produce cel mai bun vin și cea mai mare cantitate de vin din Republica Moldova. Avem zone foarte bune pentru creșterea viței-de-vie și încercăm, în fiecare an, să promovăm producătorii locali prin diferite evenimente, prin schimb de experiență între producătorii agricoli, pentru a-i motiva să continue activitatea, deoarece fac un lucru bun.”, spune Vasile Raru, Consiliul raional Cahul.

Concursul este organizat anual  în toate filialele Camerei de Comerț și Industrie cu scopul de promova producătorii autohtoni sau persoanele care produc vin de casă gustos. Învingătorii de la prima etapă participă la al doilea concurs, care este organizat la nivel național, și sunt premiați în cadrul sărbătorii „Ziua Vinului”, la Chișinău, premiul mare este „Polobocul de Aur.”

Articole similare