Publică un anunț
piatasud.md

Circa 3000 de elevi din regiunea Cahul vor avea acces la dispozitive digitale moderne grație inițiativei “Laboratoare digitale”

Circa 3000 de elevi din regiunea Cahul vor avea acces la dispozitive digitale moderne grație inițiativei “Laboratoare digitale”

Până la începutul unui nou an de studii, circa 9 instituții de învățământ din regiunea Cahul or fi dotate cu echipamente digitale de ultimă generație pentru predarea disciplinelor viitorul, iar beneficiari finali vor fi 3000 de elevi din regiune.

Regiunea Cahul cuprinde raionele Cahul, Cantemir, Leova și Taraclia.

Inițiativa “Laboratoare digitale”, a fost lansată la 22 aprilie în cadrul unui evniment online. Aceasta face parte din proiectul “Tekwill în fiecare școală” implementat de Asociația Națională a Companiilor în domeniu TIC cu suportul partenerilor externi de dezvoltare EU4Moldova, USAID, Suedia și UNDP Moldova.

Inițiativa are drept scop crearea mai multor oportunități pentru a pregăti o generație de viitori specialiști, care să corespundă cerințelor de pe piața muncii.

Potrivit Anei Chirița, directoare proiecte strategice, ATIC: Digital Labs este o inițiativă care oferă posibilitatea școlilor din regiunea Cahul să aibă un spațiu complet echipat pentru educația digitală.

Ana Chirița, directoare proiecte strategice, ATIC

“Ne dorim să facilităm accesul elevilor din sudul țării la tehnologiile informaționale, pentru a învăța și a-și dezvolta competențele tehnice. Laboratoarele vor cuprinde atât echipamente moderne, cât și spații bine amenajate care să stimuleze gândirea logică și creativitatea. Astfel, să poată integra mai ușor tehnologiile în activitățile lor și să facă pași siguri spre profesiile viitorului. Îndemn reprezentanții liceelor din regiune să participe la proiect.”


Lucrările de renovare ale laboratoarelor digitale vor reprezenta contribuția școlilor selectate în cadrul inițiativei „Laboratoare Digitale” iar mobilierul, echipamentele, expertiza și mentoratul vor fi furnizate de către partenerii de dezvoltare.


Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, s-a arătat încrezut că acest proiect va avea efecte pozitive pe termen lung:

Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova

“Proiectul „EU4Moldova: Start up City Cahul” susține transformarea digitală a economiei și societății moldovenești și face parte dintr-un program regional mai extins al UE. Lansarea inițiativei „Laboratoare Digitale” care va fi implementată la nivel național de câțiva parteneri de dezvoltare este un pas înainte pentru pregătirea viitoarei generații pentru era digitală.  Aș dori să invit și alte școli din regiunea Cahul să beneficieze de oportunitățile oferite în cadrul acestei inițiative, pe care UE o implementează în parteneriat cu Suedia, ca EchipaEurope (TeamEurope).”

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova


Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova, a menționat: 

„Laboratoarele digitale” sunt un spațiu pentru oportunități egale. Astfel, toții elevii din liceele care sunt parte a programului „Tekwill în fiecare școală” vor avea acces la echipamentul necesar pentru a-și cultiva abilitățile necesare pentru profesiile viitorului. Unul dintre avantajele „Laboratoarelor digitale” este că nu e nevoie de mare infrastructură în jurul lor și că elevii vor putea căpăta abilități digitale avansate printr-o cale distractivă și practică, pentru că este important să captăm interesul copiilor față de tehnologii și, în special, să inspirăm și să încurajăm fetele. Suedia va depune toate eforturile pentru democratizarea societății, iar în acest moment împreună cu Uniunea Europeană ne axăm foarte mult pe Cahul și pe regiunea de sud pentru că acest proiect să devină sinonim cu dezvoltarea tehnologică. Atât profesorii, cât și copii vor învăța ceva ce nici nu au visat să învețe, de aceea cred că este un moment potrivit să reiterez că avem un angajament puternic față de un viitor digital, inclusiv în Republica Moldova.”


Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID în Moldova, este de părere că accesulegal la educația de calitate, inclusiv la resurse de învățare pot pava calea către creșterea economică și o societate mai pașnică și mai rezilientă.

Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID în Moldova

USAID sprijină învățământul pentru că aceasta este baza sustenabilității și stabilității economice a Moldovei. Investițiile în educația de înaltă calitate pentru toți tinerii construiesc capitalul uman de care Moldova are nevoie pentru a-și asigura propria dezvoltare. USAID vede o lume în care toți tinerii pot să obțină studii și abilități ca să devină membri pro activi ai societății. Astfel de proiect ca „Laboratoarele digitale” cu siguranță va afecta și dezvoltarea economică și va face Moldova mai competitivă și va îmbunătăți perspectivele de locuri de muncă.”

Dima Al – Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD Moldova


Dima Al- Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD Moldova: 

„Digital Lab este un alt proiect concret lansat de „Tekwill în fiecare școală”, care a demonstrat că oferă un conținut educativ de calitate în domeniile viitorului. Împreună am implementat mai multe programe arătând cum inovația aduce un suflu competitiv domeniului privat și dar și altor sectoare ale economiei. Am colaborat cu „Tekwill în fiecare școală” pentru a oferi o educație orientată spre cerințele pieței și disciplinele STEM pentru foarte muți studenți. Laboratoarele Digitale sunt spații care urmează să cultive cele mai bune talente pentru a crește o generație de elevi care să fie capabili să facă față cerințelor profesiilor viitorului și să creeze soluții cu un impact pozitiv pentru comunitate. Prin susținerea unor astfel de inițiative vom reuși să accelerăm transformarea digitală a RM.”

Sălile care vor găzdui laboratoarele, vor avea o suprafață de minimum 50 de metri pătrați, pentru a permite interacțiunea între elevi și vor cuprinde 5 zone tematice:

  • Zona pentru profesori dotată cu birou, ecran mare și tablă interactivă
  • Zona pentru elevi echipată cu 20 laptopuri, calculatoare și camere web
  • Zona pentru imprimare dedicată materialelor de print
  • Zona creativă amenajată cu o tablă și fotolii „bean bags”
  • Zona de depozitare dedicată vestiarului

 
La proiect se pot înscrie instituțiile de învățământ de pe întreg teritoriul țării, care sunt membre ale programului „Tekwill în fiecare școală”, iar profesorii și elevii să aibă rezultate în cadrul acestei inițiative. Mai mult, școlile trebuie să dispună de un spațiu între 50 și 100 de metri pătrați și de posibilitatea de a-l renova, să predea începând cu luna septembrie cel puțin 3 cursuri ale proiectului „Tekwill în fiecare școală”.

Data limită de depunere a dosarelor este 20 mai 2021, iar detalii despre dosarul de aplicare pot fi găsite pe pagina web tekwill.online

A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Articole similare