Publică un anunț
piatasud.md

Circa 57 de mii de cetățeni români din R. Moldova și-au exprimat dreptul la vot

Circa 57 de mii de cetățeni români din R. Moldova și-au exprimat dreptul la vot

Circa 57 000 de cetățeni români din Republica Moldova și-au exprimat astăzi dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare până la ora 22.00. Numărul votanților depășește rata de participare în turul doi al alegerilor prezidențiale din România din 24 noiembrie 2019, când la urne s-au prezentat 52 285 de cetățeni români din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Peste 4.200 de cetățeni români au votat în cele șapte secții de votare organizate de Consulatul General al României la Cahul în circumscripția sa din sudul Moldovei. Cahulul a fost, ca de obicei, pe primul loc la prezență cu circa 1.600 de alegători.

”Mulțumim tuturor cetățenilor care s-au prezentat la vot și au dat dovadă de spirit civic și interes față de viitorul european comun al României și Republicii Moldova.Mulțumiri adresăm cadrelor MAI, polițiștilor și carabinierilor, care au sprijinit birourile secțiilor de votare asigurând transportul în siguranță al materialelor de vot și securitatea localurilor de votare. Un gând de recunoștință aparte pentru col. Eduard Curdoglu, comandatul carabinierilor din Moldova de Sud.De asemenea, adresăm mulțumiri primarilor și autorităților din raioanele și localitățile în care am avut deschise localuri de vot: Cahul, Leova, Cantemir, Giurgiulești, Comrat, Cimișlia și Carabetovca.Nu în ultimul rând, adresăm mulțumiri tuturor celor care au fost membri sau au deținut poziții de conducere în cadrul birourilor secțiilor de votare, fie ei veniți din România sau cetățeni români din Republica Moldova. Și-au făcut datoria cu seriozitate și profesionalism, asigurând un climat calm și stabil pe întreaga perioadă de desfășurare a procesului electoral.Vă prezentăm câteva imagini preluate în cursul zilei de ieri, 9 iunie, la aceste secții de votare”, se menționează pe pagina Consulatului General a României.

Potrivit Autorității Electorale Permanente din România, din cele 52 de secții de votare organizate în țara noastră, cei mai mulți cetățeni s-au prezentat la patru secții din Chișinău, unde au votat în jur de 2 200 de persoane, la fiecare secție, acestea sunt urmate de secția de votare din Orhei – peste 2150 de voturi, secția din Ialoveni – aproximativ 2 000 de voturi, Ungheni – 1 780 votanți, Hâncești – 1 760 votanți și Durlești – aproape 1 750 voturi.

Pentru alegerile europarlamentare, 28 de secții de votare au fost deschise în zona centru, 17 – în zona nord și 7 în sudul țării. În municipiul Chișinău, alegătorii au putut vota la una din cele 13 secții deschise.

Votarea a început la ora 07:00 și s-a încheiat la ora 22:00, ora locală.

Alegerile europarlamentare au avut loc în perioada 6-9 iunie curent. În total, au fost aleși 720 de europarlamentari. Scrutinul este desfășurat la fiecare cinci ani. La alegerile europarlamentare din 2019, în Republica Moldova au fost deschise 36 de secții de votare.

Articole similare