Clubul de dezbateri Cahul: „Sterilizarea câinilor maidanezi este o alternativă împuşcării” (Video)
Formarea unui grup de lucru pe problema câinilor maidanezi, elaborarea propunerii de proiect privind construcţia unui azil pentru animale şi înlocuirea eutanasierii cu sterilizarea animalelor sunt doar unele din soluţiile identificate în cadrul dezbaterilor publice pe problema dată.
La dezbateri au participat reprezentanţi ai APL, ONG-işti şi persoane interesate.
Iurie Arnaut, viceprimarul oraşului Cahul a descris situaţia cu câinii maidanezi din oraş şi a specificat că: „Anul acesta au fost împuşcaţi aprox. 450 câini, este un lucru care eu nu-l accept, varianta prin împuşcare, dar nu avem alte soluţii la moment”.
„În toamnă suntem nevoiţi să luăm din nou măsuri pentru că avem foarte multe plângeri de la locatari… Ar trebui de construit un imobil, cu echipament special, sa fie un medic veterinar şi personal specializat. Am făcut un calcul si avem nevoie de aprox. 2 – 2,5 mil lei pe an pentru aceasta” a mai adăugat domnul Arnaut.
Pe de altă parte, Nicolae Tomoianu, maior de poliţie, a dat citire regulamentului emis de Ministerul Mediului prin care primăriile sunt oblicate să organizeze brigăzi ,echipe pentru prinderea câinilor maidanezi şi puncte izolate de populaţie, de nimicirea a acestora, pentru eutanasierea lor, jupuirea şi conservarea pieilor cu predarea lor ulterioară întreprinderilor respectiv de prelucrare pentru utilizarea cadavrelor.
Vitalie Ponomariov, lector universitar, în cadrul discuţiilor a vorbit celor prezenţi despre practica României în acest domeniu şi a specificat că în Republica Moldova nu există o norma legislativă care ar reglementa şi stabili responsabilii de soluţionarea problemei în cauză.
„Ar fi bine ca ONG-urile din Cahul să iniţieze o procedură de elaborare a unui proiect de lege privind gestionarea câinilor fără stăpâni sau câinilor maidanezi ca apoi să avem un cadru normativ clar în acest sens” a menţionat Vitalie Ponomariov.
La discuţii a fost prezentă si doamna Valentina Dudnic, conducător al unei asociaţii de profil din Chişinău, care a propus invitarea unei companii germane care vor prinde şi steriliza câinii din oraş fără ca autorităţile să suporte careva cheltuieli.
Dezbaterea publică cu tema “Problema câinilor vagabonzi în or. Cahul: realităţi şi soluţii” a fost organizată de Clubul de dezbateri Cahul care planifică pe viitor un şir de dezbateri pe marginea problemelor stringente ale localităţii.
Acest tip de acţiuni au loc în cadrul proiectului „Sporirea activismului civic în R. Moldova” implementat de Centrul CONTACT Chişinău, cu suportul financiar al Fondului National pentru Democraţie al SUA (NED). La Cahul, Asociaţia „DIALOG” este unul din partenerii proiectului.